THEPOWERGAME
Sell off εκδηλώθηκε στις διεθνείς αγορές, υπό τον φόβο μιας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, με το «ξεπούλημα» να επισφαγίζεται από τη μεγάλη βουτιά των μετοχών της Wall Street στο κλείσιμο της «Μαύρης Δευτέρας».
Οι φόβοι για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ ήταν ο κύριος υπαίτιος για την κατάρρευση της παγκόσμιας αγοράς μετά την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου της Παρασκευής. Οι επενδυτές ανησυχούν, επίσης, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) καθυστερεί να μειώσει τα επιτόκια για να ενισχύσει την οικονομική επιβράδυνση, με την κεντρική τράπεζα να επιλέγει αντ’ αυτού να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, στο κλείσιμο της Wall Street ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε βουτιά 3,43% στις 16.200 μονάδες, o Dow Jones βουτιά 2,60% ή 1.033 μονάδες, πέφτοντας στις 38.703 μονάδες και στο ο S&P 500 βουτιά 3% στις 5.186 μονάδες.
Οι επενδυτές συνέχισαν να ξεπουλάνε τις μετοχές των τεχνολογικών «meg cap» και το άλλοτε «καυτό» εμπόριο τεχνητής νοημοσύνης. Οι μετοχές τεχνολογίας ήταν μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις τη Δευτέρα:
- Η Nvidia σημείωσε πτώση 6,4% τη Δευτέρα, αφού στη συνεδρίαση είχε ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 29% από το πρόσφατο υψηλό της.
- Η Apple κατέρρευσε σχεδόν περισσότερο από 4,8% αφού η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ μείωσε στο μισό το μερίδιό της στον κατασκευαστή iPhone.
- Άλλοι χαμένοι ήταν η Tesla, με πτώση 4,2%, και η Super Micro Computer, με πτώση 2,5%.
Άλλες παγκόσμιες αγορές επηρεάστηκαν επίσης σοβαρά:
- Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατέρρευσαν λόγω των φόβων για ύφεση και καθώς οι επενδυτές κατέκλυσαν τα ομόλογα για ένα παγκόσμιο ασφαλές καταφύγιο. Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδόσεις. Το 10ετές ομόλογο αναφοράς τη Δευτέρα είχε απόδοση 3,76%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023.
- Το Bitcoin έπεσε από σχεδόν 62.000 δολάρια την Παρασκευή σε περίπου 52.000 δολάρια τη Δευτέρα.
- Ο δείκτης μεταβλητότητας της CBOE διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στο 34,8, αφού σκαρφάλωσε μέχρι και το 65, το υψηλότερο επίπεδό του από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid-19 το 2020.
Υπάρχει επίσης φημολογία σχετικά με την εκκαθάριση του «carry trade» του γιεν που «επιταχύνει» την πτώση των παγκόσμιων αγορών, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ. Αυτό συνέβαλε στην αύξηση της αξίας του γιεν έναντι του δολαρίου, τερματίζοντας μια πρακτική των επενδυτών που δανείζονταν στο φθηνό νόμισμα για να αγοράσουν άλλα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Όσταν Γκούλσμπι, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για μια συγκεκριμένη πορεία δράσης, ανέφερε ότι τα επιτόκια στο σημερινό τους επίπεδο μπορεί να είναι πολύ «περιοριστικά» στο CNBC.
Εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά, η κεντρική τράπεζα θα το «διορθώσει», πρόσθεσε ο Γκούλσμπι.
Ο Nikkei ξεκίνησε το sell off με πτώση 12% ξυπνώντας μνήμες από το 1987
Σημαντικές απώλειες είχαν οι τιμές των μετοχών στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση (σε μονάδες) στην ιστορία του, με φόντο ζωηρές ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και άνοδο του γεν.
Ειδικότερα, ο κυριότερος δείκτης του χρηματιστηρίου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ο οποίος είχε ήδη χάσει 5,8% την Παρασκευή, σημείωσε πτώση κατά 12,4% στις 31.458,42 μονάδες, οπισθοχωρώντας κατά περίπου 4.400 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης και σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του που χρονολογούνταν από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987. Ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες.
Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε πτώση 2,2% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν στα 143,10 γεν, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έπεσε κατά 1,9% στα 156,35 γεν. Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε σταθερή έναντι του δολαρίου στο 1,0934 δολάριο.
«Βούλιαξαν» οι ευρωαγορές
Απότομη «βουτιά» είχαν οι ευρωαγορές τη «Μαύρη Δευτέρα», αν και μείωσαν τις απώλειες προς το τέλος της συνεδρίασης. Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 δείκτης έκλεισε με πτώση 2,22% στις 486,79 μονάδες, υποχωρώντας από πτώση άνω του 3%, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος ανέκτησε λίγο έδαφος για να κλείσει 0,9% χαμηλότερα.
Ειδικότερα στις ευρωαγορές, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,95% στις 17.317 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βουτιά 1,42% στις 7.148 μονάδες.
Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,04% στις 8.008 μονάδες.
Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε με βουτιά 2,27% στις 31.293 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε βουτιά 2,34% στις 10.423 μονάδες.
Ωστόσο, όλοι οι τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια τερμάτισαν στο κόκκινο, με τις μετοχές κοινής ωφέλειας και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να χάνουν και οι δύο πάνω από 3%.
1 τρισ. έχασαν οι «mega cap» στο άνοιγμα της Wall Street
Ήδη από το άνοιγμα της Wall Street για τη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι εταιρείες τεχνολογίας της mega-cap έχασαν περίπου 1 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, «βαθαίνοντας» την πτώση που έστειλε τον Nasdaq σε έδαφος διόρθωσης την περασμένη εβδομάδα.
Η Nvidia έχασε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση κατά το άνοιγμα της αγοράς, αν και γρήγορα ανέκτησε περίπου το ήμισυ των απωλειών της. Οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ σημείωναν πτώση 7%. Η αποτίμηση της Apple και της Amazon σημείωσε πτώση 224 δισ. δολαρίων και 109 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα, στο άνοιγμα της αγοράς
Αν προστεθούν όλα αυτά στις απότομες πτώσεις των Meta, Microsoft, Alphabet και Tesla και οι επτά πιο πολύτιμες εταιρείες τεχνολογίας έχασαν 995 δισεκατομμύρια δολάρια στις πρώτες στιγμές των συναλλαγών. Ανέκαμψαν κάπως καθώς προχωρούσε η διαπραγμάτευση.
Κραχ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με βαριές απώλειες
Tο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες που όμοιές της έχει να δει το Χρηματιστήριο εδώ και τέσσερα χρόνια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη κατά 6,27%, στις 1.341 μονάδες.
Έμπειροι διαχειριστές και πηγές στα dealing rooms των τραπεζών και μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών στην Ελλάδα αναφέρουν ότι η σημερινή βουτιά είναι συνδυασμός πραγμάτων: Την αρχή στην έναρξη των συναλλαγών έκαναν, κατά τις πληροφορίες, Έλληνες θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες με μεγάλα χαρτοφυλάκια.
Η αγορά βρέθηκε από τα πρώτα λεπτά στις 1.350 μονάδες, δηλαδή, οριακά κάτω από την έσχατη στήριξη των 1.352 μονάδων, διορθώνοντας πάνω από 10% από τα υψηλά των 1.505 μονάδων και κλείνοντας φαινομενικά το κενό της αντίδρασης του περασμένου Ιανουαρίου. Στη συνέχεια στο «γαϊτανάκι» της πτώσης μπήκαν και τα hedge funds. Τα οποία σε ένα ιδιότυπο carry trade δανειζόμενα σε γεν που τα επιτόκια είχαν φτάσει να είναι μηδενικά, μόχλευαν τα κεφάλαιά τους εφτά κι οχτώ φορές, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές. Που σημαίνει ότι η άνοδος των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα την περασμένη Πέμπτη σε 0,25%, αύξησε αυτόματα το κόστος δανεισμού τους.
Με αποτέλεσμα… τη νύφη να πληρώσει αρχικά η αγορά του Τόκιο την Παρασκευή και σήμερα Δευτέρα οι υπόλοιπες αγορές. Ειδικά οι αναδυόμενες, όπως η Ελληνική που υπόσχεται αποδόσεις από τις τράπεζες και μέχρι την Παρασκευή τα κέρδη σε επίπεδο δείκτη ξεπερνούσαν το 10%.
Το Bitcoin έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο
Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί και τα κρυπτονομίσματα. Με αιχμή την πτώση του bitcoin κατά 11% τις τελευταίες 24 ώρες και την πτώση του ethereum κατά 21%, η συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων βυθίστηκε κατά περίπου 270 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko. Από τις 2 Αυγούστου μάλιστα, οι απώλειες έφτασαν πάνω από 500 δισ. δολάρια.
Το ξεπούλημα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων συνέπεσε με την ευρύτερη πτώση των μετοχών στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε έως και 7%, επεκτείνοντας τις απώλειες που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.
Η τιμή του Bitcoin έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Φεβρουάριο, κοντά στα 52,500 δολάρια, ενώ τώρα διαπραγματεύεται λίγο υψηλότερα, κάτω όμως από τα 54.000 δολάρια, με πτώση 10%. Ακόμα μεγαλύτερη, κοντά στο 15% είναι η πτώση για το ether που διαπραγματεύεται κοντά στα 2.347 δολάρια.
Κατήφορος και για το πετρέλαιο
Τα προθεσμιακά συμβόλαια στο αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχώρησαν περίπου στα 73 δολάρια ανά βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές σημείωσαν απώλειες λόγω των φόβων ότι η οικονομία μπορεί να κινείται στα πρόθυρα της ύφεσης.
Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο είναι τώρα αυξημένο κατά περίπου 2% για το έτος, ενώ το Μπρεντ είναι τώρα οριακά μειωμένο για το 2024, μετά από διαπραγμάτευση υψηλότερα για μήνες λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή και των προβλέψεων ότι η αγορά πετρελαίου θα συσφίγγει το τρίτο τρίμηνο.
Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο διαπραγματευόταν σε χαμηλά έξι μηνών νωρίτερα στη συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια Σεπτεμβρίου στο αργό αμερικανικό πετρέλαιο έκλεισαν στα 73 δολάρια ανά βαρέλι, με πτώση 52 σεντς ή 0,7%. Μέχρι σήμερα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά 1,9%.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια Οκτωβρίου στο Μπρεντ έκλεισαν στα 76,41 δολάρια ανά βαρέλι, με πτώση κατά 40 σεντς ή 0,53%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 0,8%.
Διαβάστε επίσης
Η πολυτελής ζωή των ΗΑΕ “μαγνητίζει” τους πλούσιους Βρετανούς
Zara: Το ρεκόρ επιδόσεων στην Ελλάδα και οι επενδύσεις
Γαλλικός “κόφτης” στις εξαγωγές ανεβάζει τις τιμές ενέργειας στην Ιταλία