THEPOWERGAME
Απότομη «βουτιά» είχαν και οι ευρωαγορές τη «Μαύρη Δευτέρα», αν και μείωσαν τις απώλειες προς το τέλος της συνεδρίασης εν μέσω του παγκόσμιου ξεπουλήματος των μετοχών.
Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 δείκτης έκλεισε με πτώση 2,22% στις 486,79 μονάδες, υποχωρώντας από πτώση άνω του 3%, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος ανέκτησε λίγο έδαφος για να κλείσει 0,9% χαμηλότερα.
Ειδικότερα στις ευρωαγορές, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,95% στις 17.317 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βουτιά 1,42% στις 7.148 μονάδες.
Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,04% στις 8.008 μονάδες.
Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε με βουτιά 2,27% στις 31.293 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε βουτιά 2,34% στις 10.423 μονάδες.
Ωστόσο, όλοι οι τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια τερμάτισαν στο κόκκινο, με τις μετοχές κοινής ωφέλειας και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να χάνουν και οι δύο πάνω από 3%.
Οι στρατηγικοί αναλυτές επεσήμαναν διάφορες αιτίες για την πτώση σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ και ταχεία μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), την πρόσφατη στροφή της Τράπεζας της Ιαπωνίας προς τα γεράκια και την κατάρρευση του «carry trade» του γιεν, καθώς και τη συνεχιζόμενη επαναξιολόγηση του τεχνολογικού τομέα.
Ο δείκτης VIX, ένα μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας της αγοράς, σημείωσε άλμα άνω του 100% στο 64,06 κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Δευτέρας, προτού υποχωρήσει γύρω στο 35, που εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2020.
Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν μεγάλες απώλειες κατά το άνοιγμα της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει σχεδόν 1.000 μονάδες ή 2,5%, καθώς ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq υποχωρεί 2,6%.
Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού είχαν ηγηθεί των πωλήσεων τη Δευτέρα. Οι ιαπωνικές μετοχές εισήλθαν σε πτωτική τροχιά, με τον Nikkei 225 να χάνει 12,4% και να καταγράφει τη χειρότερη ημέρα του από το 1987.
Ο ευρείας βάσης Topix γνώρισε επίσης πτώση, σημειώνοντας πτώση 12,23%, ενώ οι βαριά εμπορικοί οίκοι, όπως οι Mitsubishi, Mitsui και Co, Sumitomo και Marubeni, σημείωσαν πτώση άνω του 14%.
Το γιεν, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο, καθώς τα αμερικανικά Treasurys κέρδισαν.
Στο μέτωπο των στοιχείων, η ζήτηση για υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο στο 52,5 από 52,1 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών που δόθηκαν τη Δευτέρα. Αντίστοιχα στοιχεία για την Ιταλία και την Ισπανία έδειξαν επίσης συνεχή ανάπτυξη στον τομέα, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τους προηγούμενους μήνες.
Διαβάστε επίσης
Η πολυτελής ζωή των ΗΑΕ “μαγνητίζει” τους πλούσιους Βρετανούς
Zara: Το ρεκόρ επιδόσεων στην Ελλάδα και οι επενδύσεις
Γαλλικός “κόφτης” στις εξαγωγές ανεβάζει τις τιμές ενέργειας στην Ιταλία