THEPOWERGAME
Καθώς ο κόσμος εξοικειώθηκε πιο πολύ με την τεχνολογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ψηφιακά νομίσματα έγιναν περισσότερα αποδεκτά από εταιρείες και τράπεζες. Ακόμη και το dogecoin, το οποίο ξεκίνησε προ οκταετίας ως χιουμοριστικό αντίπαλο δέος του bitcoin, αποκτά μεγάλη απήχηση. Παρά την πτώση του κατά 30% την τελευταία εβδομάδα, η άνοδος του από τις αρχές του έτους εξακολουθεί να υπερβαίνει το 1.000%.
Η αιφνίδια παραίτηση υψηλού διευθυντικού στελέχους της Goldman Sachs αποδόθηκε στα κέρδη που αποκόμισε με προσωπικές επενδύσεις στο dogecoin. Έπειτα από μια 14ετή σταδιοδρομία στην αμερικανική τράπεζα, ο Αζίζ ΜακΜάχον, αποχώρησε διότι, όπως μαρτυρούν ανώνυμες πηγές, εξασφάλισε σημαντικό ποσό από τοποθετήσεις στο dogecoin. Ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος.
Παραδόξως, το κρυπτονόμισμα με σύμβολο το κεφάλι ενός Σίμπα Ίνου, μιας ιαπωνικής ράτσας σκυλιών, που ξεκίνησε την πορεία του το 2013 κυριολεκτικά από το απειροελάχιστο ενός αμερικανικού σεντ, έχει οδηγήσει στη δημιουργία περιουσιών. Την περασμένη εβδομάδα οδηγήθηκε στο ρεκόρ των 74 σεντς ΗΠΑ και νωρίς την Τετάρτη κυμαίνονταν λίγο πάνω από τα 50 σεντς όταν το bitcoin αντιστοιχούσε περίπου σε 56.565 δολάρια.
Παρόλα αυτά, η συνολική αποτίμηση της αγοράς του dogecoin υπερβαίνει τα 64 δισ δολάρια, σύμφωνα με την coindesk. Και μέσα σε αυτήν την αγορά υπάρχουν μυστηριώδεις επενδυτές. Η Wall Street Journal αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα πως ένα άτομο ή οντότητα κατέχει το 28% όλων των dogecoins που κυκλοφορούν σήμερα, συνολικής αξίας 2,1 δισ δολαρίων.
Μεγάλος σκεπτικισμός γύρω από το dogecoin
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το dogecoin έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών που τοποθετούν μαζικά κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία με χαμηλές αποτιμήσεις όπως είναι οι φθηνές μετοχές αντί των κολοσσών της Wall Street ή ο άργυρος αντί του χρυσού.
Βέβαια επικρατεί μεγάλος σκεπτικισμός από υψηλούς αξιωματούχους καθώς το dogecoin και όλα τα ψηφιακά νομίσματα συνθέτουν ένα αποκεντρωμένο κόσμο στο σύμπαν του χρήματος, δηλαδή λειτουργούν εκτός πλαισίου των κεντρικών τραπεζών.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπάλεϊ, προειδοποίησε πως οι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων κινδυνεύουν να χάσουν όλα τους τα χρήματα. «Θα το πω ευθέως ξανά. Αγοράστε τα μόνον όταν είσαστε έτοιμοι να χάσετε όλα σας τα χρήματα», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας.
Παρόλα αυτά είναι αρκετοί οι αναλυτές της Wall Street και της Ευρώπης που θεωρούν πως τα κρυπτονομίσματα έχουν ενταχθεί στις επιλογές έμπειρων επενδυτών, με την αμερικανική Citi να εξετάζει την ενσωμάτωσή τους στη διαπραγμάτευση νομισμάτων ύστερα από εκκλήσεις διαχειριστών κεφαλαίων και εταιρειών αντιστάθμισης κινδύνου. «Υπάρχουν διάφορες επιλογές και εξετάζουμε τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας», σχολίασε πρόσφατα Ιτάι Τάκμαν, επικεφαλής συναλλάγματος στη Citi, στους Financial Times.