THEPOWERGAME
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο την Πέμπτη, καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεχίζουν να αποκτούν δυναμική.
Ο χρυσός σημειώνει 0,21% στα 2.453,23 δολάρια ανά ουγγιά μέσα στη μέρα. Την Τετάρτη είχε φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 2.483,60 δολαρίων. Παράλληλα, τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια για τον χρυσό υποχώρησαν οριακά κατά 0,1% στα 2.457,00 δολάρια.
«Οι αναλυτές προβλέπουν μακροπρόθεσμα κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο, λόγω των προετοιμασιών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια, πιστεύοντας ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Ράσελ Σορ, ανώτερος ειδικός αγοράς στην Tradu.
Η γεωπολιτική αστάθεια και η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών δημιουργούν επίσης θετικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον χρυσό, δήλωσε ο Σορ.
Οι αγορές δίνουν πιθανότητα 100% για μείωση του αμερικανικού επιτοκίου τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Η ελκυστικότητα του μη αποδοτικού χρυσού τείνει να λάμπει σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν υπήρξε ουσιαστική μεταβολή στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Πέμπτη ότι η Fed δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τα τέλη του 2024.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, με την πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι μια κίνηση τον Σεπτέμβριο είναι πιθανή.
Κάποια ζήτηση προκαλείται από την Κίνα «λόγω της αρνητικής ρητορικής που προέρχεται από τους δύο υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ προς την Κίνα», δήλωσε ο Τζιμ Γουάικοφ, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Kitco Metals.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα παγκόσμια χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια χρυσού με φυσική στήριξη κατέγραψαν τον Ιούνιο τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα εισροών.
Το ασήμι υποχωρεί κατά 0,12% στα 29,93 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε περίπου 2,1% στα 986,90 δολάρια και το παλλάδιο έχασε 3,2% στα 924 δολάρια.
Διαβάστε επίσης
Οι μεγιστάνες των ειδών πολυτελείας έχασαν 17 δισ. δολάρια
ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 3,75% τα επιτόκια
Η “λάβα” των πόλεων: Στον κυκεώνα του καύσωνα η Αθήνα