THEPOWERGAME
Τα προθεσμιακά συμβόλαια στο αργό πετρέλαιο σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, διακόπτοντας ένα νικηφόρο σερί τεσσάρων εβδομάδων, καθώς το πρόσφατο ράλι έχασε τη δυναμική του.
Οι τιμές αυξήθηκαν νωρίτερα στη συνεδρίαση μετά από δύο ημέρες κερδών, καθώς ο πληθωρισμός των καταναλωτών τον Ιούνιο υποχώρησε περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια φέτος και θα τονώσει τη ζήτηση.
Αλλά τα futures έχασαν τελικά τη δυναμική τους αργότερα μέσα στην ημέρα, αφού ένα μέτρο των τιμών χονδρικής αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούνιο, ελαφρώς υψηλότερα από το 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο σημείωσε απώλειες 1,14% για την εβδομάδα, ενώ το Μρεντ υποχώρησε κατά 1,74%.
Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια Αυγούστου στο αμερικανικό αργό πετρέλαιο έκλεισαν στα 82,21 δολάρια ανά βαρέλι, με πτώση 41 σεντς ή 0,5%. Μέχρι σήμερα, το αμερικανικό πετρέλαιο έχει κερδίσει 14,7%.
Τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου στο Μπρεντ έκλεισαν στα 85,03 δολάρια ανά βαρέλι, με πτώση 37 σεντς ή 0,43%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει κερδίσει 10,4%.
Η Νατάσα Κάνεβα, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της JP Morgan για τα εμπορεύματα, δήλωσε ότι η υποχώρηση ήταν καθυστερημένη. Οι επενδυτές περιόρισαν τις θέσεις τους, επαναφέροντας το Μπρεντ σε αξία 84 δολαρίων για τον Ιούλιο και ανοίγοντας το δρόμο για το στόχο της τράπεζας για τον Σεπτέμβριο στα 90 δολάρια ανά βαρέλι, ανέφερε στους πελάτες της σε σημείωμα της Πέμπτης.
«Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από τις προσδοκίες μας ότι τόσο το αργό όσο και τα υγρά ισοζύγια θα συσφίξουν τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγώντας σε σημαντικές αντλήσεις αποθεμάτων», ανέφερε η Κάνεβα.
Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης μειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουλίου, σε μια ένδειξη ότι η καλοκαιρινή ζήτηση καυσίμων μπορεί να αναστηθεί. Ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ωστόσο, έστειλαν και πάλι αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το πού τείνει η ζήτηση φέτος.
Ο ΟΠΕΚ είναι αισιόδοξος, βλέποντας τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, λόγω της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Το μπλοκ των κυρίως δυτικών κρατών, από την άλλη πλευρά, βλέπει τη ζήτηση να αυξάνεται λίγο κάτω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, καθώς η παγκόσμια οικονομία μαλακώνει, ιδίως στην Κίνα.
Η Κάνεβα δήλωσε ότι τα μικτά οικονομικά σήματα από την Κίνα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αύξηση της ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η JP Morgan βλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος.
Ενώ οι πετρελαϊκές υποδομές της ακτής του Κόλπου απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τις ζημιές από τον τυφώνα Μπέριλ, οι μετεωρολογικές προβλέψεις του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο αναμένουν μια «εξαιρετικά» ενεργή περίοδο καταιγίδων φέτος.
Διαβάστε επίσης
Netflix: Ταινίες για το καλοκαίρι που θα σας “πάνε διακοπές”
Bloomberg: Οι κινήσεις της ΕΚΤ για τις μειώσεις επιτοκίων
Αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη