THEPOWERGAME
Στα εγκαίνια του των γραφείων της JPMorgan στο κέντρο στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2021, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στεκόταν χαμογελαστός δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής τράπεζας, Τζέιμι Ντίμον. Σχεδόν μια τετραετία πριν είχε περάσει τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, αίροντας εμπόδια στην πρόσληψη και την απόλυση εργαζομένων. Ο πρόεδρος της χώρας και πρώην επενδυτικός τραπεζίτης είχε επίσης επιβάλει σταθερό συντελεστή 30% στα εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και κεφαλαιουχικά κέρδη, ευνοώντας τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα που στο παρελθόν πλήρωναν υψηλότερους φόρους με ενιαίο φορολογικό συντελεστή.
Ήταν μεγάλο στοίχημα για τον Εμανουέλ Μακρόν να πείσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα πως το Παρίσι είναι αξιόπιστη εναλλακτική λύση του Σίτι του Λονδίνου μετά το Brexit. Αυτή η εκστρατεία στέφθηκε με επιτυχία καθώς εκτιμάται πως δημιούργησε πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας στον εγχώριο κλάδο σε μια περίοδο που η άνοδος των επιτοκίων ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για την κερδοφορία των τραπεζών.
Με την κήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών από τον Μακρόν μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, οι συνθήκες δεν αναμένεται να αλλάξουν δραματικά. Εάν, όμως, στις επικείμενες εθνικές εκλογές υπερισχύσει η ακροδεξιά με το κόμμα της Λεπέν τότε θα προωθηθεί μια ατζέντα κατά της μετανάστευσης, υπέρ των εγχώριων εταιρικών συμφερόντων και ανατροπής μέρους των μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο Μακρόν για να καταστήσει την Γαλλία πιο ανταγωνιστική διεθνώς. Την ίδια ώρα, μια ενδυνάμωση της συμμαχίας των αριστερών κομμάτων στο κοινοβούλιο είναι επίσης πιθανό να ανοίξει τη συζήτηση για την κατάργηση των μειώσεων στη φορολογία ή ακόμη και των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Οι ανησυχίες αυτές αντανακλώνται στο κλίμα νευρικότητας στο χρηματιστήριο στο Παρίσι, οδηγώντας τον δείκτη CΑC 40 σε μηνιαίες απώλειες άνω του 6%, καθώς και στην άνοδο του κόστους δανεισμού για το γαλλικό κράτος. Σημειωτέον ότι αυτή η πολιτική αναταραχή μετά την ανάδειξη του κόμματος της Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση, ως πρώτης δύναμης στις ευρωεκλογές λαμβάνει χώρα όταν η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη δεν έχει ανακτήσει τη δυναμική της από την πανδημία. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε απρόσμενα, συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση της μεταποίησης σε όλη την Ευρωζώνη σε χαμηλό εξαμήνου. Η ακρίβεια, ανάμεσα σε άλλα, επιτείνει την αγανάκτηση των πολιτών.
«Εάν ένα από τα πολιτικά άκρα κερδίσει τις εκλογές τότε θα ασκηθεί κάποια επίδραση», σχολιάζει στο Bloomberg o Στεφάν Ραμπονσόν, επικεφαλής ερευνών στην συμβουλευτική εταιρεία Vici Advisory. Παραδόξως μόλις έναν μήνα πριν ολοκληρώθηκε το επενδυτικό φόρουμ «Choose France» στις Βερσαλλίες, με τον Μακρόν να δίνει μια μακρά συνέντευξη στο αμερικανικό πρακτορείο για τις προοπτικές της Γαλλίας μετά την ανακοίνωση ξένων επενδύσεων της τάξεως των 15 δισ. ευρώ. Από τότε, όμως, οι μετοχές των Credit Agricole και BNP Paribas, που είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες στη χώρα, έχουν απωλέσει πάνω από το 9% της αξίας τους. Ακόμα μεγαλύτερη πτώση της τάξεως του 14% έχει παρουσιάσει η Societe Generale. Οι απώλειες αυτές καθρεπτίζουν, επί της ουσίας, την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας.
«Οι πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια δεν θα μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη λόγω των αποτελεσμάτων από τις κοινοβουλευτικές εκλογές τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρένσκι της ING Diba. Πρόσθεσε, όμως, πως «φαντάζομαι, όμως, η Φρανκφούρτη θα γίνει λίγο πιο ελκυστική για τις εταιρείες που σκέπτονται να φύγουν από το Λονδίνο και να πάνε στην Ευρώπη».
Διαβάστε επίσης:
Τα μυστικά για μια ασφαλή πεζοπορία στα νησιά το καλοκαίρι
Η νέα εποχή της Adidas με τον Μπγιορν Γκάλντεν στο “τιμόνι”
Η Masdar που ανεβάζει ταχύτητες και οι νέες εξαγορές μετά το deal με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ