THEPOWERGAME
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, η συμμαχία του ΟΠΕΚ+ αναμένει συγκεκριμένη δράση των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, προτού συνυπολογίσει τις πιθανές επιπτώσεις στο τοπίο της ζήτησης ενέργειας.
«Οι κεντρικές τράπεζες, με όλο το σεβασμό, κάνουν κωλοτούμπες (στα μηνύματά τους)», είπε, σύμφωνα με το CNBC, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να επαναφέρουν πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως, σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες περιορίζουν τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή και στρέφονται δειλά προς την πιθανή μείωση των επιτοκίων.
Νωρίτερα σήμερα Κυριακή, ο όμιλος ΟΠΕΚ+ -ο οποίος συνδυάζει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του- συμφώνησε να παρατείνει τις επίσημες περικοπές της παραγωγής μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Ένα υποσύνολο του συνασπισμού θα επεκτείνει δύο ακόμη επίπεδα πρόσθετων εθελοντικών μειώσεων της προσφοράς: Αυτή η υποομάδα των οκτώ χωρών θα παρατείνει μια δόση 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μέχρι το 2025 και μια μεγαλύτερη, 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα ημέρα, περικοπή μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου.
Οι αποφάσεις για τη στρατηγική παραγωγής έρχονται σε μια στιγμή που οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ δείχνουν αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τη Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου του Μαΐου. Η επικείμενη καλοκαιρινή περίοδος οδήγησης και το τέλος της συντήρησης του διυλιστηρίου στην Κίνα πρόκειται επίσης να επιδεινώσουν βραχυπρόθεσμα την ζήτηση αργού.
Το ενεργειακό κόστος εκτοξεύτηκε παγκοσμίως μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας την οικονομική ύφεση που ακολούθησε την πανδημία Covid-19. Παγκόσμια ιδρύματα ανέφεραν προηγουμένως τις τιμές της ενέργειας ως βάση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Με τη σειρά του, ο συσσωρευμένος πληθωρισμός περιόρισε τη ζήτηση πετρελαίου.
Οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του χρονικού πλαισίου και του αριθμού των μειώσεων επιτοκίων που είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, των οποίων τα έθνη μάχονται ακούραστα τον πληθωρισμό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να εφαρμόσει μια πολυαναμενόμενη μείωση κατά τη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημείωσε πρόσφατη ετήσια άνοδο στο 2,6% τον Μάιο, από 2,4% τον Απρίλιο.
Η χαλάρωση των πολιτικών αναμενόταν επίσης βραχυπρόθεσμα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά μια πρόσφατη έκρηξη ισχυρότερων από το αναμενόμενο οικονομικών στοιχείων και ενδείξεων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αμβλύνουν αυτές τις προοπτικές.
«Δείξτε μου οποιονδήποτε κεντρικό τραπεζίτη που (έχει) αποφασιστικότητα να δείξει στον κόσμο μια πορεία για το πότε και πού και πώς θα μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας εν μέσω της συνεχιζόμενης αμφιθυμίας, τονίζοντας ότι η ομάδα αναμένει «μεγαλύτερη βεβαιότητα για τη συνολική οικονομική πορεία που πιθανώς θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης με σαφή πορεία».
Ο συνασπισμός ΟΠΕΚ+ έχει επανειλημμένα πει ότι θα παρέμβει για να αντιμετωπίσει άμεσα και με ευελιξία τις αλλαγές στην αγορά πετρελαίου, όπως απαιτείται. Την Κυριακή, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας υπερασπίστηκε ότι η τελευταία στρατηγική παραγωγής της συμμαχίας βασίζεται στην τρέχουσα εικόνα της αγοράς.
«Όπως συμβαίνει σήμερα, πιστεύουμε ότι αυτό το πράγμα απαιτεί από εμάς να δώσουμε σαφήνεια στην αγορά σχετικά με τα σήματα που εκπέμπουμε και είναι υψίστης σημασίας για τους ανθρώπους να πάρουν ένα παράδειγμα αυτού που κάνουμε», είπε.
Διαβάστε επίσης:
Σμύρνη: Μονοπάτι πολιτιστικής ιστορίας στη λίστα κάθε πεζοπόρου
Μύκονος: Το Forbes αναδεικνύει τα καλύτερα ξενοδοχεία στο νησί
Πώς μοιράστηκε η πίτα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας