THEPOWERGAME
Τα σιτήρα είναι από τις πιο ζωτικές καλλιέργειες στον κόσμο. Το σιτάρι χρησιμοποιείται σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί, το κουσκούς και τα ζυμαρικά και οι υψηλές τιμές του αγαθού έχουν μακρά ιστορία, πυροδοτώντας συχνά αναταραχές.
Τα τρέχοντα παγκόσμια αποθέματα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι περιορισμένα και μια σειρά κακών καιρικών συνθηκών σημαίνει ότι οι αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις για την επόμενη συγκομιδή από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο. Οι τιμές αναφοράς σημείωσαν άλμα άνω του 10% μόνο αυτό το μήνα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό που συμβαίνει στο Κάνσας αυτή τη στιγμή είναι τόσο σημαντικό για τις αγορές και τις προοπτικές του πληθωρισμού των τροφίμων: Η σοδειά σιταριού στον κορυφαίο παραγωγό των ΗΠΑ μεγαλώνει απροσδόκητα.
Τα σιτηρά στην πολιτεία έχουν μια ζωηρή απόχρωση υγιούς πράσινου και φτάνουν σε σταθερά, ευνοϊκά ύψη για την συγκεκριμένη περιόδου. Οι βροχές και το χιόνι τη σωστή χρονική στιγμή έδωσαν ώθηση στα χωράφια ενόψει της συγκομιδής που αρχίζει ήδη από τον Ιούνιο.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, περίπου 70 ανιχνευτές καλλιεργειών διέσχισαν όλο το Κάνσας, σταματώντας σε χωράφια για να μετρήσουν τον αριθμό των φυτών και των κόκκων των σιτηρών, προκειμένου να κάνουν εκτιμήσεις για την απόδοση. Διαπίστωσαν ότι η συγκομιδή της πολιτείας σε σιτηρά είναι σε καλό δρόμο για να φτάσει σε υψηλό τριών ετών, 290,4 εκατομμύρια μπούσελ. Αυτό θα ξεπερνούσε την τελευταία πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ κατά 8,4%.
«Αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες είναι οι δυνατότητες που έχει η σοδειά», δήλωσε ο Ρομούλο Λολλάτο, αναπληρωτής καθηγητής γεωπονίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, ο οποίος ήταν μεταξύ των ανιχνευτών στην ετήσια περιοδεία του Συμβουλίου Ποιότητας Σίτου για τη σοδειά.
Η περιοδεία, σύμφωνα με το Bloomberg, οδήγησε τους επιθεωρητές στο Κάνσας, την Οκλαχόμα και τη Νεμπράσκα. Ενώ σε ορισμένα χωράφια υπήρχαν οι λευκές και σαθρές κεφαλές των σπόρων, που είναι το σημάδι που φανερώνει ζημιές από το πάγωμα και σε άλλα υπήρχε η λεγόμενη μυκητολογική ασθένεια της «σκουριάς των λωρίδων» (η οποία βρέθηκε πάνω από το Τέξας και την Οκλαχόμα), οι συνολικές προοπτικές της καλλιέργειας είναι αισιόδοξες.
Οι τελικές εκτιμήσεις από την περιοδεία τοποθετούν τις αποδόσεις του Κάνσας στα 46,5 μπούσελς ανά στρέμμα, από 30 μπούσελς ανά στρέμμα πέρυσι, όταν η ξηρασία ήταν τόσο μεγάλη που πολλά χωράφια δεν κατάφεραν να συγκομιστούν.
Παρόλα αυτά, με περισσότερο από ένα μήνα πριν τα χωράφια είναι έτοιμα για θερισμό, περισσότερη ξηρασία ή ακραία ζέστη θα μειώσει τις αποδόσεις από αυτές τις εκτιμήσεις.
Ανάκαμψη της ζήτησης στα σιτηρά
Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη μεταφορά μιας ποικιλίας σιταριού από την Τουρκία στο Κάνσας από τους μετανάστες Μεννονίτες, η οποία ευδοκιμούσε όταν φυτευόταν πριν από το χειμώνα, καθώς η χιονοκάλυψη της εποχής παρείχε την κρίσιμη εδαφική υγρασία.
Αυτή η ποικιλία σιταριού – σκληρό κόκκινο χειμερινό σιτάρι – είναι σήμερα η πιο ευρέως καλλιεργούμενη στις ΗΠΑ και χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή αλεύρου για ψωμάκια, κρουασάν και κρούστα πίτσας, σύμφωνα με το Bloomberg. Ωστόσο, αυτό που η Αμερικανική Εταιρεία Σιταριού αποκαλεί «εξαιρετικά» χαρακτηριστικά άλεσης και ψησίματος έχει επίσης βοηθήσει να χάσει έδαφος στις παγκόσμιες αγορές έναντι του φθηνότερου ρωσικού σιταριού.
Οι ΗΠΑ, που κάποτε ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας σε σιτηρά στον κόσμο, έχουν πλέον υποχωρήσει στην τέταρτη θέση. Η εγχώρια ζήτηση, η οποία αποτελούσε την ισχυρότερη έλξη για το σιτάρι, έχει επίσης δείξει σημάδια υποχώρησης, καθώς ορισμένοι αγοραστές μειώνουν τις αγορές προϊόντων αρτοποιίας εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων.
Με τη μικρότερη συγκομιδή της Ρωσίας να αυξάνει το κόστος για τις προμήθειες, αυτό πιθανόν να κάνει το σιτάρι του Κάνσας μια δυνητικά λιγότερο ακριβή εναλλακτική λύση τους επόμενους μήνες.
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν κάποια πρόσθετη ζήτηση για σιτάρι», δήλωσε ο Μάικ Ο’Ντέα, αναλυτής σιτηρών της StoneX, αναφερόμενος στη σκληρή κόκκινη χειμερινή ποικιλία.
Είπε ότι η Βραζιλία αγόρασε πρόσφατα μερικά χύμα φορτία αμερικανικού σιταριού. Η ποικιλία ήταν επίσης ανταγωνιστική στις αποστολές προς το Μεξικό, τον κορυφαίο αγοραστή αμερικανικού σιταριού που ωστόσο βασίζεται όλο και περισσότερο στη Ρωσία.
«Αν μπορούσαμε να διώξουμε το ρωσικό σιτάρι από το Μεξικό, τότε θα μπορούσαμε πιθανώς να δούμε ένα μεγαλύτερο εξαγωγικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Ο’Ντέα.
Διαβάστε επίσης:
Το Άμπου Ντάμπι μετατρέπεται σε πραγματικό “ναό” της ευεξίας
Κήποι της Φλόριντας: Το αρχιτεκτονικό και γεωπονικό κομψοτέχνημα
Βιομάζα: Αγκάθι η έλλειψη πρώτης ύλης, έρχονται μεταρρυθμίσεις