THEPOWERGAME
Οι τιμές των βασικότερων εμπορευμάτων των διεθνών αγορών, όπως το πετρέλαιο (παρά τη σημερινή του πτώση), ο χρυσός, το ασήμι και ο χαλκός, κινούνται έντονα ανοδικά το τελευταίο δίμηνο. Αποτέλεσμα είναι να συντηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις και οι κεντρικές τράπεζες να επανεξετάζουν τη στρατηγική τους στο θέμα των επιτοκίων. Η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή συνέβαλε στο να συνεχιστεί το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων και οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου τους επόμενους μήνες και έως το τέλος του 2024.
Πετρέλαιο
Οι τιμές του μαύρου χρυσού βρέθηκαν στο επίκεντρο όταν το κλίμα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έγινε πολεμικό. Από τα 77 δολάρια/βαρέλι, η τιμή του Brent έφτασε να ξεπεράσει τα 90 δολάρια στις αρχές Απριλίου, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επεισόδια μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκτίναξη των τιμών. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος ήρθε σε μία εποχή που η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αντιμετώπιζε ήδη τις μειώσεις στην παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕΚ+.
Κορυφαία μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν την παράταση των περικοπών στην παραγωγή κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως και στο β’ τρίμηνο του 2024. Η ING εκτιμά ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε έλλειμμα την παγκόσμια αγορά πετρελαίου κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τον Ιούνιο. Το μέγεθος του ελλείμματος υποδηλώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα έχουν στήριξη στους επόμενους μήνες, αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που παραδοσιακά αυξάνονται. Η ING προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 88 δολάρια στο β’ και γ’ τρίμηνο.
Χρυσός και Ασήμι
Τόσο η τιμή spot όσο και οι τιμές των futures του χρυσού σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά, πάνω από τα 2.350 και 2.448 δολάρια αντίστοιχα, με κέρδη περίπου 13% από την αρχή του έτους. Το σκηνικό ήταν ευνοϊκό για τις τιμές του χρυσού, εν αναμονή των μειώσεων στα επιτόκια από τη Fed, και η κρίση στη Μέση Ανατολή ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες. Η προοπτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ωφέλησε και το ασήμι, η τιμή του οποίου ενισχύεται 16% από τον Ιανουάριο.
Αναλυτές πιστεύουν ότι το ενδιαφέρον για χρυσό και ασήμι ενδέχεται να αυξηθεί όταν αρχίσουν οι μειώσεις της Fed. Η ING προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα κορυφωθεί στο δ’ τρίμηνο και κατά μέσο θα διαμορφωθεί το 2024 στα 2.300 δολάρια. Το 2024 θα βρεθεί κατά μέσο όρο στα 2.206 δολάρια, υπό την προϋπόθεση ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στο β’ εξάμηνο του 2024, γεγονός που θα αποδυναμώσει το δολάριο και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα παραμείνουν.
Χαλκός
Η τιμή του χαλκού βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2022, με κέρδη περίπου 10% φέτος, ωθούμενη από την αυξημένη ζήτηση για μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην πράσινη μετάβαση. Ο βασικός καταλύτης για το ράλι του χαλκού είναι η απρόσμενη μείωση της παγκόσμιας εξορυκτικής δραστηριότητας, με πιο σημαντικό παράδειγμα το ορυχείο της First Quantum στον Παναμά, που έχει βγάλει 400.000 τόνους του μετάλλου από την παγκόσμια προσφορά. Παράλληλα, οι αβεβαιότητες παραμένουν και η αγορά ακινήτων της Κίνας έχει αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για τη ζήτηση. Η ING προβλέπει άνοδο της τιμής στο β’ τρίμηνο, που παραδοσιακά είναι αυτό με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στα 9.060 δολάρια τον τόνο, από 8.539 δολάρια τον τόνο, που ήταν η μέση τιμή του α’ τριμήνου. Η τιμή του χαλκού αναμένεται να κορυφωθεί στο δ’ τρίμηνο και στα 9.100 δολάρια.