THEPOWERGAME
Υποχώρησαν ευρωαγορές την Πέμπτη καθώς επηρεάστηκε έντονα μετά τα αδύναμα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τις ΗΠΑ αλλά και εν μέρει από τα δυσοίωνα εταιρικά κέρδη όπως της Nestle και της Adyen. Οι φόβοι πλέον για στασιμοπληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι μεγάλοι όπως και η εξέλιξη με τα επιτόκια με ενδεχόμενο η Fed αντί για μειώσεις να προχωρήσει σε αυξήσεις.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,64% στις 502 μονάδες αφού έχασε έως και 1,3% ενδοσυνεδριακά και τους επιμέρους κλάδους σε αρνητικό έδαφος.
Στις υπόλιοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,95% στις 17.917 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 είχε πτώση κατά 0,93% στις 8.016 μονάδες και αντίθετα ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε θετικά με άνοδο 0,48% και τις 8.078 μονάδες
Πτώση και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί κατά 0,97% στις 33.939 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να μειώνεται κατά 0,40% στις 10.983 μονάδες.
Στους επιμέρους κλάδους τα βιομηχανικά αγαθά έχασαν 1,8%, οδηγώντας τις κλαδικές μειώσεις, καθώς η Adyen κατρακύλησε 18,4% μετά τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις του πρώτου τριμήνου και τις ανησυχίες των αναλυτών σχετικά με τις εισπραχθείσες αμοιβές που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Η Nestle έπεσε 2% αφού η μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασμένων τροφίμων στον κόσμο δεν πέτυχε τις εκτιμήσεις για την αύξηση των οργανικών πωλήσεων πρώτου τριμήνου, παρασύροντας τον κλάδο τροφίμων και ποτών σε πτώση 1,1%.
Μετά από σημάδια ανάκαμψης στις αρχές της εβδομάδας, ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε αστάθεια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων ρεκόρ στις εταιρικές επιδόσεις, ενώ παρέμεναν βέβαιοι για τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο.
Ο τομέας της Τεχνολογίας έχασε επίσης 1%, ακολουθώντας την έντονη πτώση των ομοειδών εταιρειών στις ΗΠΑ, αφού η Meta σηματοδότησε ότι το δαπανηρό στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να αποδώσει.
Ενισχύοντας το χτυπημένο κλίμα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, αλλά η επιτάχυνση του πληθωρισμού ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Σεπτέμβριο.
«Αυτό εγείρει φόβους για στασιμοπληθωρισμό στις ΗΠΑ, κάτι που κανένας επενδυτής μετοχών δεν θέλει να σκέφτεται», δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers.
«Αν υπάρχουν προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία, αυτό θα διαχυθεί και σε άλλες αλληλένδετες οικονομίες… Οι ευρωπαϊκές οικονομίες και οι οικονομίες των ΗΠΑ εξαρτώνται αρκετά η μία από την άλλη».
Εν τω μεταξύ, η Isabel Schnabel’ της ΕΚΤ δήλωσε ότι το τελικό στάδιο για την επαναφορά του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 2% θα είναι ανώμαλο, με τη διάβρωση της παραγωγικότητας, μαζί με το υψηλό κόστος των υπηρεσιών, να αποτελούν μερικούς από τους μεγαλύτερους κινδύνους.