THEPOWERGAME
Πάνω από τα 33 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο, το δεύτερο που βγάζει στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο (σ.σ. το πρώτο το 2021). Στο κλείσιμο του βιβλίου προσφορών το τελικό επιτόκιο ορίστηκε στις 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, ήτοι 4,15%. Το ελληνικό Δημόσιο αντλεί 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, υπήρξε υπερκάλυψη 10 φορές. Ο τίτλος έχει ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου 2054.
Το αρχικό επιτόκιο στο 30ετές επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 175 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή 4,3% περίπου. Στη συνέχεια, όμως, η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση από τους επενδυτές κατέβασε το επιτόκιο στις 170 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (κοντά στο 4,25%), με την τελική απόδοση να υποχωρεί στο 4,15%. Την όλη διαδικασία της κοινοπρακτικής έκδοσης ανέλαβαν να «τρέξουν» οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe, JP Morgan και Τράπεζα Πειραιώς.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η νέα κίνηση του ΟΔΔΗΧ να βγει στις αγορές με το 30ετές ομόλογο συνδέεται με την πρόσφατη νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος επιβεβαίωσε την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας σε θετικό (από σταθερό) το outlook. Σημειώνεται ότι ο μοναδικός από τους οίκους αξιολόγησης που ανήκουν στους λεγόμενους Big-4 (σ.σ. αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ) και δεν έχουν δώσει το investment grade στην ελληνική οικονομία, είναι η Moody’s.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 650 εκατ. ευρώ από τις αγορές μέσα από έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων με το επιτόκιο στο 3,69%.