THEPOWERGAME
Με αρνητικό πρόσημο ξεκινούν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωαγορές, με το επενδυτικό κοινό να εστιάζει στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι με τις μειώσεις των επιτοκίων, δεδομένου και του επίμονου πληθωρισμού.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,6% στις πρώτες συναλλαγές, με τις βιομηχανικές και κατασκευαστικές μετοχές να υποχωρούν κατά 1,3%. Μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα στις αρχές του 2024, ο δείκτης οδεύει προς την πρώτη μηνιαία του απώλεια από τον Οκτώβριο. «Άλμα» καταγράφουν επίσης τόσο το πετρέλαιο, όσο και ο χρυσός.
Στα μεγάλα χρηματιστήρια στις ευρωαγορές, ο Dax στην Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,10% στις 17.641 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχει πτώση 0,75% στις 7.963 μονάδες και ο βρετανικός FTSE κατά 0,48% στις 7.839 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πραγματοποιεί «βουτιά» 1,06% στις 33.530 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη έχει πτώση 1,26% στις 10.629 μονάδες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν μια πληθώρα σχολίων σχετικά με την πορεία των επιτοκίων που προκύπτουν από τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη. O Βιλερουά της ΕΚΤ δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο για να αποφύγει να μείνει πίσω από την καμπύλη του πληθωρισμού, άποψη την οποία λίγο πολύ έχει εκφράσει και η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Υπάρχει τώρα πολύ μεγάλη συναίνεση στο ότι είναι καιρός να πάρουμε αυτό το ρίσκο λίγο-πολύ απέναντι σε αυτό που θα αποκαλούσα δεύτερο κίνδυνο. Ο πρώτος κίνδυνος είναι να δράσουμε πολύ νωρίς και να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ανέβει και πάλι και αυτό θα ήταν ένας κίνδυνος», συνέχισε. «Αλλά ο δεύτερος κίνδυνος θα ήταν να είμαστε πίσω από την καμπύλη και να πληρώσουμε ένα πολύ υψηλό κόστος όσον αφορά στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση», είπε μεταξύ άλλων ο Βιλερουά.
Ωστόσο, οι αγορές έχουν σημαντικές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Fed ή την Τράπεζα της Αγγλίας, μετά από την μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Βρετανία τον Μάρτιο. Από την άλλη βέβαια η Morgan Stanley, κόντρα στο ρεύμα, θεωρεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η BoE να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων ήδη από τον Μάιο.