THEPOWERGAME
Το μεγαλύτερο sell-off του 2024 είχαμε την Παρασκευή στη Wall Street καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη γεωπολιτική κατάσταση μαζί με την ευρεία πτώση των μετοχών των μεγάλων τραπεζών επιβάρυνε την αγορά και κλόνισε για άλλη μια φορά το κλίμα των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 475 μονάδες ή 1,24% στις 37.983, αν και ενδοσυνεδριακά. Ο S&P 500 έκανε βουτιά κατά 1,46% στις 5.123 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,62% και προσγειώθηκε στις 16.175 μονάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης, ο Dow είχε υποχωρήσει ακόμα και έως 581 μονάδες ή 1,5%. Ο S&P 500 διολίσθησε έως και 1,7%.
Από την αρχή της εβδομάδας μέχρι σήμερα, ο δείκτης της ευρείας αγοράς και ο Dow των 30 μετοχών υποχωρούν κατά 1,6% και 2,7%, αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq είναι 0,5% χαμηλότερα για την εβδομάδα.
Στις τραπεζικές μετοχές η JP Morgan Chase υποχώρησε περισσότερο από 6% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου από τον τραπεζικό κολοσσό. Η τράπεζα δήλωσε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους, ένα βασικό μέτρο για το τι κερδίζει μέσω των δραστηριοτήτων δανεισμού, θα μπορούσαν να είναι λίγο μικρότερα από αυτά που αναμένουν οι αναλυτές της Wall Street το 2024. Ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon προειδοποίησε επίσης για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις που επιβαρύνουν την οικονομία.
Η Wells Fargo υποχώρησε κατά 0,8% μετά την ανακοίνωση των τελευταίων τριμηνιαίων στοιχείων της. Η Citigroup σημείωσε πτώση άνω του 1%, παρά την ανακοίνωση της βελτίωσης των εσόδων της.
Την ίδια στιγμή οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την άνοδό τους μετά τις πληροφορίες ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν αυτό το Σαββατοκύριακο, κάτι που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο. Το αμερικανικό αργό διαμορφωνόταν τελευταία στα 85,54 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα νέα στοιχεία για τις αμερικανικές εισαγωγές, έδωσε νέα τροφή στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό που έχουν ασκήσει πιέσεις στην αγορά.
«Παίρνουμε περαιτέρω διάθεση για μείωση του ρίσκου ενόψει του Σαββατοκύριακου. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια φυγή προς την ασφάλεια, με το δολάριο ισχυρότερο, και βλέπουμε τις μετοχές να πωλούνται», δήλωσε ο Rob Haworth, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της U.S. Bank Wealth Management.
«Αυτό έρχεται μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που μας λένε ότι η οικονομία είναι ακόμα αρκετά θερμή και ο πληθωρισμός είναι επίμονος- αυτό είναι που οδήγησε τους επενδυτές να προσαρμόσουν πραγματικά τις προσδοκίες τους γύρω από τη Fed…. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους γίνονται προσεκτικοί ενόψει του Σαββατοκύριακου», δήλωσε ο Haworth.
Οι καταναλωτές ανησυχούν επίσης όλο και περισσότερο για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 77,9, κάτω από την εκτίμηση συναίνεσης του Dow Jones για 79,9, σύμφωνα με τις έρευνες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τους καταναλωτές. Οι ετήσιες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν επίσης, αντανακλώντας την απογοήτευση για τον κολλώδη πληθωρισμό.