THEPOWERGAME
Κέρδη 17% σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου φέτος, μετά την άνοδο έως τα 90 δολάρια/βαρέλι που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες το Brent. Η ισραηλινή επιδρομή στο προξενείο του Ιράν στην πόλη Δαμασκό της Συρίας, oι ουκρανικές επιθέσεις με drones σε ρωσικά διυλιστήρια και τα στοιχεία που έδειξαν μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού προκαλούν ανησυχίες για νέες αναταράξεις στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» οδηγήθηκαν την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο, δεχόμενες ώθηση από τους φόβους κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς και από τα στοιχεία του American Petroleum Institute, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησαν στα 2,3 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.
Ο γεωπολιτικός είναι σαφέστατα ο βασικότερος παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ιδιαίτερα το Ιράν, το οποίο αποτελεί βασικό παίκτη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και τελευταία πρωταγωνιστεί σε πολεμικά σενάρια, όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή και συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων δυτικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Χθες συνεδρίασαν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ και συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή στην παραγωγή πετρελαίου. Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι παρατείνουν τις εθελοντικές μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έως το τέλος Ιουνίου.
Η επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σημειώνεται σε μία στιγμή που ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς και σε άλλες χώρες της Μέση Ανατολής αυξάνεται. Το Ιράν απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ μετά το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού και μία τέτοια εξέλιξη μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην αγορά.
Δεν είναι όμως μόνο οι ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή που ωθούν τις τιμές του πετρελαίου. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το Μεξικό ανακοίνωσε ότι μειώνει τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού», ενώ η Ουκρανία επιτέθηκε στο τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί πολύ σοβαρές ζημιές. Γενικότερα το κλίμα δεν είναι καλό και υπό την απειλή ενός γεωπολιτικού ντόμινο, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο τις τιμές είναι περισσότεροι από τους παράγοντες που θα προκαλέσουν πτώση των τιμών.
Τους παράγοντες αυτούς επικαλούνται οι αναλυτές της Bank of America Global Research, για να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των τιμών-στόχων για το Brent και το αργό WTI. Σύμφωνα με το τμήμα αναλύσεων της αμερικανικής τράπεζας, η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο φέτος στα 86 δολάρια/βαρέλι και του αργού τύπου WTI στα 81 δολάρια/βαρέλι, με τις τιμές και των δύο να κορυφώνονται γύρω στα 95 δολάρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η Bank of America εκτιμά ότι η βελτίωση των προοπτικών για την οικονομική ανάπτυξη θα ωθήσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου σε έλλειμμα στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο, που υπολογίζεται περίπου στα 450 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές αναταράξεις συμβάλλουν στην άνοδο της ζήτησης για πετρέλαιο από πιο μακρινές εμπορικές οδούς και επηρεάζουν την προσφορά μέσω των επιθέσεων στις ρωσικές εγκαταστάσεις που περιορίζουν την ικανότητα διύλισης μιας εκ των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Αυξήσεις στις τιμές βλέπουν και οι Έλληνες καταναλωτές στα πρατήρια καυσίμων. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 1,907 ευρώ/λίτρο στην Αθήνα και 2,163 ευρώ/λίτρο στον Νομό Κυκλάδων και η τιμή του Diesel μεταξύ 1,661 ευρώ/λίτρο στην Αθήνα και 1,913 ευρώ/λίτρο και πάλι στον Νομό Κυκλάδων.