THEPOWERGAME
Μερίσματα-ρεκόρ θα διανεμηθούν φέτος στους κατόχους μετοχών των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις έως σήμερα ανακοινώσεις των εισηγμένων προκύπτει ότι τα μερίσματα που διανεμήθηκαν ή θα διανεμηθούν μέσα στη χρονιά για τα αποτελέσματα του 2023 ήδη έχουν φτάσει τα επίπεδα των μετρητών που διανεμήθηκαν πέρυσι (για τα αποτελέσματα του 2022), και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ την περσινή διανομή.
Στην εξίσωση αυτήν δεν έχουν μπει ακόμη οι τράπεζες, οι οποίες όλα δείχνουν ότι πρόκειται να διανείμουν περίπου 1 δισ. ευρώ, με βάση την ανακοινωμένη κερδοφορία τους. Τα καθαρά κέρδη τους μετά από φόρους και τυχόν δικαιώματα μειοψηφίας για το 2023 έχουν ανακοινωθεί σε 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμάται ότι, εφόσον ο SSM επιτρέψει τη διανομή μερίσματος, θα διανεμηθεί περίπου το 25%. Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 875 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, με βάση τις μέχρι σήμερα ανακοινωμένες μερισματικές πολιτικής, έχει αποφασιστεί η διανομή μετρητών 2,57 δισ. ευρώ για τα κέρδη του 2023. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το μέρισμα ύψους 229 εκατ. ευρώ του νεο-εισηγμένου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), που αφορά το προμέρισμα που ήδη έχει διανεμηθεί, ύψους 130 εκατ. ευρώ, και το τελικό μέρισμα, ύψους 99 εκατ. ευρώ, που έχει προταθεί, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Τα μερίσματα ύψους 2,57 δισ. ευρώ αφορούν τα μερίσματα που έχουν ανακοινώσει ή έχουν ήδη διανείμει 32 εισηγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις. Δεν αφορούν το σύνολο των περίπου 90 επιχειρήσεων (εξαιρουμένου του ΔΑΑ) που είχαν διανείμει πέρυσι μερίσματα. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι η Motor Oil, η Καρέλιας, η Quest, η Τέρνα Ενεργειακή, ο ΟΛΘ, τα Πλαστικά Κρήτης κ.ά. οι οποίες ακόμη δεν έχουν γνωστοποιήσει τη μερισματική τους πολιτική για το 2024.
Για παράδειγμα, η Μotor Oil μέχρι στιγμής έχει διανείμει προμέρισμα ύψους 44,3 εκατ. ευρώ για τα κέρδη του 2023, αλλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τη συνολική μερισματική της πολιτική. Η ενεργειακή επιχείρηση πέρυσι είχε διανείμει για τα αποτελέσματα του 2022 συνολικά 133 εκατ. ευρώ.
Για τις περίπου 57 επιχειρήσεις που ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους πέρυσι υπήρξε μια διανομή που ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ. Η πολιτική αυτή αναμένεται να επαναληφθεί σε μεγάλο βαθμό και φέτος. Επομένως, αν συμπεριληφθούν και τα μερίσματα όσων δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τη μερισματική τους πολιτική για το 2024, εύκολα φτάνουμε τα 2,8 έως 2,9 δισ. ευρώ.
Αν στο παραπάνω ποσό προστεθεί και ο νεο-εισηγμένος ΔΑΑ, τότε φτάνουμε για τα καλά στα 3,1 έως 3,2 δισ. ευρώ και, συνεπώς, αν προστεθούν και τα κεφάλαια των τραπεζών, δεν αποκλείεται φέτος τα συνολικά διανεμηθέντα μερίσματα των εισηγμένων στο ΧΑ να ανέλθουν σε 4 δισ. ευρώ, δηλαδή σε κάτι λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ. Αν αυτό συμβεί, τότε η μερισματική πολιτική των εισηγμένων θα καταστεί η μεγαλύτερη από το 2008, όταν, σύμφωνα με το ΧΑ, είχαν διανεμηθεί μερίσματα 4,6 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι παρά το υψηλό κόστος χρήματος, οι εισηγμένες επιχειρούν να διανείμουν όσο το δυνατόν υψηλότερα κέρδη στους μετόχους και ιδρυτές τους, λόγω της χαμηλής φορολογίας των μερισμάτων. Υπενθυμίζεται ότι τα μερίσματα φορολογούνται με 5%.