THEPOWERGAME
Με τις υψηλότερες τριμηνιαίες αποδόσεις της τελευταίας πενταετίας κλείνουν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς το νέο «κεφάλαιο» της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που ανοίγεται στον κλάδο της τεχνολογίας και η αποκρυστάλλωση των σεναρίων για τρεις μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φώτισαν το επενδυτικό τοπίο. Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI σημείωσε άνοδο 7,7% από τις αρχές του 2024, ενώ ο S&P 500 στη Wall Street αναρριχήθηκε 22 φορές σε ιστορικά υψηλά μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους, με συνολικά κέρδη άνω του 10%.
Η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας στον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγάλη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής εδώ και μια διετία ενισχύουν σενάρια για μια ομαλή προσγείωση και ανοίγουν τον δρόμο για τη μείωση του κόστους δανεισμού από το υψηλό 23ετίας και ειδικότερα από το φάσμα του 5,25% με 5,5%. Παράλληλα, η Nvidia έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή των τεχνολογικών εξελίξεων, διότι τα τσιπ της είναι πολύτιμα όχι μόνον για τις εφαρμογές ΑΙ της OpenAI και της Microsoft, αλλά και των υπόλοιπων τεχνολογικών κολοσσών που επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους στην προσοδοφόρα αναπαραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.
Nvidia: Περίπου το ένα πέμπτο των χρηματιστηριακών κερδών σε όλο τον κόσμο την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου
Πάνω από ένα τρισ. δολάρια έχει προστεθεί στην κεφαλαιοποίηση της Nvidia την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αντιστοιχώντας περίπου στο 1/5 όλων των χρηματιστηριακών κερδών που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμια κλίμακα. Μαζί με την άνοδο της μετοχής της Nvidia κατά 87% μέσα στο α’ τρίμηνο, οι μετοχές των Microsoft και Alphabet, μητρικής της Google, έχουν ενισχυθεί κατά 13% και 9%, αντίστοιχα. Όμως, το ράλι στον κλάδο της τεχνολογίας δεν είναι ομοιογενές. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Apple και Tesla έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 7% και 29%, λόγω του προβληματισμού που επικρατεί για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και κατ’ επέκταση την πορεία της κερδοφορίας τους σε αυτήν την αγορά.
Μολονότι το αφήγημα της αναπαραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης -όπως είναι οι εφαρμογές ChatGPT της OpenAI ή το Βing της Microsoft- έχει καταγοητεύσει τους επενδυτές, δεν είναι η μοναδική παράμετρος που τροφοδοτεί το ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια. Η χαλιναγώγηση του πληθωρισμού δεν ανοίγει τον δρόμο σε μειώσεις των επιτοκίων μόνον στις ΗΠΑ, αλλά, επίσης, στην Ευρώπη. Η Τράπεζα της Ελβετίας εγκαινίασε τον κύκλο των καθοδικών επιτοκίων την 21η Μαρτίου και εκτιμάται πως μπορεί να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ίσως και τον Απρίλιο.
Δεν είναι τυχαίο που ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει εμφανίσει κέρδη άνω του 7% από τις αρχές του έτους, με τις αποδόσεις του Dax στη Φρανκφούρτη και του Cac-40 στο Παρίσι να ενισχύονται τουλάχιστον 10% και 8%, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, παρά την υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την αποδυνάμωση της βιομηχανικής βάσης στη Γερμανία.
Μάλιστα, αναλυτές της αγοράς τονίζουν πως ο FTSE-100 στο Λονδίνο, ο Dax, o Cac-40 και ο Ibex-35 στην Ισπανία ξεπέρασαν τις αποδόσεις του S&P 500 κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Στο παγκόσμιο ράλι των αγορών συνέβαλε, επίσης, o Νikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο, με τριμηνιαία κέρδη της τάξεως του 21%, που προσέγγισαν το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί το 1984. Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, η πλειονότητα των επενδυτών θεωρούν πως θα υπάρξει ενίσχυση της κερδοφορίας των εταιρειών, παγκοσμίως, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Παρατηρούν δε πως τα χρηματιστηριακά κέρδη σημειώνονται σε μια περίοδο που οι τιμές των κρατικών ομολόγων παραμένουν χαμηλές και άρα ενισχυμένες οι αποδόσεις τους, λόγω και του διευρυμένου δανεισμού των κυβερνήσεων με υψηλά επιτόκια. Όμως, μετά την πανδημία και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η προοπτική μείωσης των επιτοκίων σηματοδοτεί μια επιστροφή στην ομαλότητα και τη σταθερότητα.