THEPOWERGAME
Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε τη Δευτέρα το νόμισμα της Τουρκίας καθώς ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε πάνω από το 67% τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. Η τουρκική λίρα ξεπέρασε τα 31 έναντι του δολαρίου από τα 16 που ίσχυαν μέσα Δεκεμβρίου του 2021, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις διορθωτικές κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας αφού ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε πέρσι καλοκαίρι το πράσινο φως για την επιστροφή σε μια συμβατική πολιτική.
Ο Μεχμέτ Σίμσεκ, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών ηγείται των αλλαγών που αναμένεται να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία, δήλωσε λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό πως οι ανατιμήσεις θα παραμείνουν ισχυρές μέσα στους επόμενους μήνες καθώς αφομοιώνονται οι υφιστάμενες αυξήσεις στα επιτόκια. Σημειωτέον ότι η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού στην οικονομία κατά 3.650 μονάδες βάσης από τον περσινό Ιούνιο. Σε αυτή τη φάση, όμως, έχει παγώσει ο κύκλος των ανοδικών επιτοκίων στο 45% καθώς θεωρείται πως το επίπεδο αυτό είναι επαρκές για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.
Εντούτοις, μερίδα αναλυτών δεν αποκλείουν περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου μετά τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου, ιδίως μετά την πρόσφατη προς τα πάνω αναπροσαρμογή του βασικού μισθού. Ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα, «είναι υψηλός και εάν αυτό συνεχιστεί τότε θα ενταθούν οι πιέσεις που δέχεται η τράπεζα για την επανέναρξη του κύκλου των ανοδικών επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες», σχολίασε ο Λίαμ Πιτσς, οικονομολόγος της Capital Economics, στο πρακτορείο Reuters.
Οι προβλέψεις της αγοράς για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου ήταν πιο συντηρητικές στο 65,7% από το 67,07% που ανακοινώθηκε τελικά. Αναλυτές εικάζουν πως υπάρχει προοπτική να υποχωρήσει στο 42,7% έως τα τέλη του 2024 έναντι του 36% που είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Μόνον οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 71,1% ενώ το κόστος των διδάκτρων σκαρφάλωσε κατά 91,8%.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η τουρκική λίρα έχει διολισθήσει 6% από τις αρχές του έτους ύστερα από πτώση της τάξεως του 37% το 2023. Εκτιμάται πως το νόμισμα της χώρας θα παραμείνει αδύναμο και μετά τις τοπικές εκλογές, όπου ο πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί να ξανακερδίσει τις μεγάλες πόλεις από την αντιπολίτευση.