THEPOWERGAME
Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας.
Ειδικότερα, το χρηματιστήριο στο Τόκιο έφθασε σε επίπεδο που είχε να δει από το σκάσιμο της ιαπωνικής κερδοσκοπικής φούσκας τα χρόνια του 1990, καθώς ο δείκτης Nikkei ξεπέρασε το ιστορικό του υψηλό, το οποίο ανάγεται στα τέλη του 1989.
Ο Nikkei βρισκόταν πλέον πάνω από το επίπεδο των 39.000 μονάδων λίγο μετά τις 05:30 (ώρα Ελλάδας), ξεπερνώντας έτσι το προηγούμενο υψηλό κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του, δηλαδή τις 38.957,44 μονάδες στις οποίες είχε φθάσει την 29η Δεκεμβρίου 1989.
Το ρεκόρ στο κλείσιμο (38.915,87 μονάδες την ίδια μέρα) ενδέχεται επίσης να καταρριφθεί σήμερα.
Τα 34 χρόνια που χρειάστηκαν για να ανακτήσει τα βήματά της είναι επίσης ρεκόρ για μια μεγάλη αγορά και είναι μια δεκαετία περισσότερο απ’ ό,τι χρειάστηκε η Wall Street για να ανακτήσει τις απώλειες από το κραχ του 1929 και τη Μεγάλη Ύφεση.
«Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τον ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει στους Ιάπωνες η επιστροφή του Nikkei, καθώς μια γενιά δεν έχει ξαναδεί αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Richard Kaye, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Comgest με έδρα την Ιαπωνία.
«Ο μαγνητισμός της αγοράς θα μπορούσε να προσελκύσει απρόβλεπτες ποσότητες εγχώριας ρευστότητας», είπε.
Ο δείκτης σημειώνει άνοδο σχεδόν 17% φέτος, μετά την άνοδο 28% το 2023, όταν ήταν το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ασίας με τις καλύτερες επιδόσεις. Ο Nasdaq συγκριτικά σημείωσε άνοδο 43% πέρυσι και έχει σημειώσει άνοδο 6% μέχρι στιγμής το 2024.
Το ράλι του Nikkei αψήφησε την ύφεση στην Ιαπωνία, τους πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, το παγκόσμιο σοκ του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως. Η έκθεση στο εμπόριο έχει βοηθήσει να τον απομονώσει από την επιδείνωση της εγχώριας ζήτησης, ενώ ένα αδύναμο νόμισμα έχει ενισχύσει τα κέρδη των εξαγωγέων.
Το ορόσημο αυτό θέτει επίσης επιτέλους μια γραμμή κάτω από δεκαετίες ανεπαρκών επιδόσεων, που είχαν κρατήσει μακριά τους παγκόσμιους επενδυτές.
Οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση στην Ιαπωνία οδηγούν στις επαναγορές και στην εξάλειψη των διασταυρούμενων συμμετοχών, ενώ οι ξένοι δίνουν τώρα ώθηση στο ράλι, με μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή του Warren Buffett το 2020, που θέτουν στο επίκεντρο τις ελκυστικές αποτιμήσεις.
Οι ξένοι επενδυτές εισέφεραν 6,3 τρισεκατομμύρια γεν (42 δισεκατομμύρια δολάρια) στην αγορά μετοχών πέρυσι. Τον Ιανουάριο δαπάνησαν καθαρά 1,16 τρισεκατομμύριο γεν σε ιαπωνικές μετοχές.
Μια ισχυρή περίοδος κερδών και μια πτώση του γεν, το οποίο έχει επιστρέψει κοντά στο επίπεδο των 150 ανά δολάριο, καθώς και οι προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παραμείνει στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική για λίγο καιρό ακόμη, έχουν υπερφορτώσει την αγορά στις αρχές του 2024.
Η έρευνα της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων στην Ασία για τον Φεβρουάριο έδειξε ότι «η αισιοδοξία για την Ιαπωνία παραμένει αλώβητη».
Σχεδόν ένας στους τρεις συμμετέχοντες ανέμενε διψήφιες αποδόσεις από τη χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας τους επόμενους 12 μήνες. «Είναι, μακράν, η αγαπημένη αγορά στην περιοχή», ανέφεραν οι αναλυτές της BofA, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να κλίνουν προς τις μετοχές ημιαγωγών και τραπεζών.
Μια δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου έδειξε ότι οι αναλυτές είχαν αυξήσει τις προβλέψεις για το τέλος του έτους από τις 35.000 τον Νοέμβριο και τώρα αναμένουν τον Nikkei στις 39.000 στο τέλος του 2024.