THEPOWERGAME
Στα ύψη παραμένουν οι τιμές στο κακάο, καθώς για τρίτη διαδοχική χρονιά η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνά σημαντικά την παραγωγή. Στη Νέα Υόρκη σημειώθηκε υψηλό 46 ετών στο κακάο, με τον μετρικό τόνο να ξεπερνά τις 5.500 δολάρια. Έναν χρόνο νωρίτερα η τιμή του κακάου/μετρικό τόνο δεν ξεπερνούσε τις 2.500 δολάρια, την ώρα που στις αρχές του 2000 το ποσό δεν ξεπερνούσε τα 650 δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, η αγορά κακάου οδεύει ολοταχώς προς ένα έλλειμμα μεταξύ 300.000 και 500.000 τόνων. Εφόσον η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα τα τελευταία 65 χρόνια.
Παράγοντες της αγοράς εστιάζουν στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στις φυτείες τόσο στην Ακτή Ελεφαντοστού όσο και την Γκάνα, όπου βγαίνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις ελλείψεις κακάου στην αγορά να γίνονται όλο και μεγαλύτερες, έρχεται στο προσκήνιο και η… γλυκόπικρη αλήθεια πίσω από την παραγωγή σοκολάτας.
Εδώ και δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος των καρπών κακάου προέρχεται από φτωχούς καλλιεργητές, οι οποίοι μοχθούν κάθε χρόνο για να βγάλουν τα προς το ζην, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ουσιαστικές επενδύσεις για την αναβάθμιση – θωράκιση της παραγωγής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει άφθονη προσφορά στις διεθνείς αγορές, η οποία κρατούσε τις τιμές χαμηλά, την ώρα όμως που (σε αντίθεση με άλλα γεωργικά προϊόντα) το κακάο παρέμεινε ουσιαστικά απροστάτευτο απέναντι στην επερχόμενη κλιματική κρίση.
Ακόμα και στον καφέ, όπου η ευαίσθητη ποικιλία Arabica (σ.σ. οι κόκκοι της οποίας αντιπροσωπεύουν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής) απειλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας, οι καλλιεργητές αναζητούν τα τελευταία χρόνια το κατάλληλο plan b, ώστε να μη διαταραχθεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Στο κακάο, όμως, τα πράγματα παραμένουν στάσιμα (για την ακρίβεια δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα), με τον καταναλωτή να καλείται να πληρώνει ολοένα και πιο ακριβά τη σοκολάτα και τα υπόλοιπα προϊόντα που έχουν ως πρώτη ύλη τον συγκεκριμένο καρπό.