THEPOWERGAME
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές επιδόθηκαν σε κάποιες κινήσεις αποκόμισης κερδών, αφού και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα περίπου 6% υψηλότερα λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και καθώς οι διακοπές διύλισης συμπίεσαν τις αγορές διυλισμένων προϊόντων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχωρούσαν κατά 82 σεντς, ή περίπου 1%, στα 81,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ σημείωναν πτώση κατά 74 σεντς, επίσης περίπου 1%, στα 76,1 δολάρια το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, οι κύριες δυνάμεις που στήριξαν το ράλι ήταν οι συνεχείς απειλές για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ουκρανικές απεργίες στα ρωσικά διυλιστήρια και η συντήρηση των διυλιστηρίων των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters ο Tamas Varga του χρηματιστή πετρελαίου PVM.
Αυτό έχει οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα προϊόντων, ιδιαίτερα στη μέση του βαρελιού, είπε.
«Αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν υποχωρήσει ακόμη – και για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι μόνο μια υποχώρηση».
Οι διαταραχές της εφοδιαστικής στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, με τους Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη έβαλαν στο στόχαστρο ένα φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο είναι ελληνόκτητο και πλέει υπό σημαία νήσων Μάρσαλ.
Οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο τη ναυτιλία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ηγηθεί αντιποίνων σε πυραυλικές εγκαταστάσεις των Χούθι από τον Ιανουάριο.
Οι Χούθι έχουν δηλώσει έκτοτε ότι θα στοχεύουν πλοία που συνδέονται όχι μόνο με το Ισραήλ, αλλά και με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Άφθονη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα πετρελαίου η Σαουδική Αραβία
Σε άλλες ειδήσεις για τον εφοδιασμό, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το βασίλειο διαθέτει άφθονη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα πετρελαίου, αφού ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μειώσει τα μακροπρόθεσμα σχέδια επέκτασης της παραγωγικής του ικανότητας.
Όσον αφορά την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ, ωστόσο, προέκυψε μια πιθανή άνοδος της παραγωγής στις ΗΠΑ, με τις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες να αυξάνουν τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες για τη ζήτηση φουντώνουν.
Εν τω μεταξύ, η γαλλική TotalEnergies, ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanne δήλωσε ότι δεν βλέπει την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου στους αριθμούς, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να βγούμε από τη συζήτηση για την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου, να είμαστε σοβαροί και να επενδύσουμε».
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, με έδρα το Παρίσι, προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2030, υπονομεύοντας τη λογική των επενδύσεων.
Όμως ο ΟΠΕΚ πιστεύει ότι η χρήση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δύο δεκαετίες.