THEPOWERGAME
Έχοντας πλέον στην ημερήσια διάταξη την επίτευξη νέων υψηλών, με «προίκα» και την επενδυτική βαθμίδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών βλέπει νέες κορυφές και ο Γενικός Δείκτης Τιμών οδεύει προς τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από τις 3 Μαΐου του 2011. Ήταν η εποχή που η χρηματιστηριακή αγορά είχε αρχίσει να βιώνει με τον πιο απότομο και βίαιο τρόπο τις επιπτώσεις της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Περίπου 153 μήνες μετά, η ελληνική αγορά επιστρέφει δυναμικά και έντονα ανοδικά έχοντας κερδίσει πάνω από 350 μονάδες τον τελευταίο χρόνο και πάνω από 600 μονάδες την τελευταία τριετία.
Οι θετικές εκθέσεις για τα όσα έχει καταφέρει η ελληνική οικονομία πέφτουν βροχή και ο ρυθμός τους έχει πάρει μορφή καταιγίδας από τότε που η S&P έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα. Deutsche Bank, Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Standard & Poor’s, Fitch, JPMorgan, UBS, Scope Ratings και άλλοι οίκοι και επενδυτικοί σύμβουλοι έχουν μόνο καλά λόγια για τα όσα έχει πετύχει η ελληνική οικονομία. Ορισμένοι από αυτούς βλέπουν ακόμη καλύτερες ημέρες στον ορίζοντα και κάποιοι κατατάσσουν το ΧΑ στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές και για το 2024.
Η Deutsche Bank κατατάσσει τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη δεύτερη θέση των επιδόσεων για το μήνα Ιανουάριο, πίσω μόνο από τον ιαπωνικό Nikkei. Η Goldman Sachs βλέπει περιθώριο ανόδου έως τις 1.550 μονάδες και θεωρεί φθηνές τις ελληνικές τράπεζες. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ελλάδα και το ΧΑ θα είναι στα πρωτοσέλιδα των επόμενων ετών και η JPMorgan καλεί τους επενδυτές να αγοράσουν Ελλάδα το 2024.
Η Citi θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές είναι από τις φθηνότερες διεθνώς και οι οίκοι S&P, Fitch, DBRS και Scope, τονίζουν την οικονομική και δημοσιονομική πρόοδο.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών δικαιολογεί τα πολύ θετικά σχόλια των αναλυτών με κέρδη 7,1% μέσα στο 2024 και 35% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Ο δείκτης των τραπεζών έχει καταγράψει άνοδο 14% φέτος και 53% τον τελευταίο χρόνο. Στο επίκεντρο συνεχίζουν να βρίσκονται οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, AlphaBank και Πειραιώς, μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεταξύ άλλων η Mytilineos, η ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΙΤΑΝ και ο ΟΤΕ, αλλά στις καθημερινές συναλλαγές προκύπτουν και ορισμένες εκπλήξεις από τα «χαμηλότερα στρώματα», που σημειώνουν πολύ καλές επιδόσεις.
Για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αναβάθμισε την τιμή-στόχο στα 22,20 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η προσθήκη της Αττικής Οδού, και βλέπει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου για τη μετοχή της στο 60%.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας οδήγησε στις προσφορές ύψους 35 δισ. ευρώ κατά την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2024, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 4 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,45%. Το επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσε και η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή εταιρείας στην Ελλάδα μετά από περισσότερο από 20 χρόνια. Η IPO του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος έκανε το Bloomberg να μιλήσει για την επιστροφή της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη και τη δυναμική ανάκαμψη της χώρας. Ο ΔΑΑ επιβεβαίωσε χθες την απόφαση να διανεμηθούν 12,2 εκατ. μετοχές στους Έλληνες επενδυτές και 77,8 εκατ. μετοχές σε ξένους θεσμικούς, στα 8,20 ευρώ. Η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, με την προσφορά να υπερκαλύπτεται περίπου 12 φορές.