THEPOWERGAME
Με ελεγχόμενες απώλειες για τους κυριότερους δείκτες άνοιξε η συνεδρίαση της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε «στο κόκκινο», έχει μικρή άνοδο 0,10% στις 1.354 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE έχει πτώση ύψους 0,45% και ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 0,85%.
Για την ελληνική αγορά, στόχος παραμένει να διατηρηθούν οι 1.340-50 μονάδες και να ενισχυθούν τα εβδομαδιαία κέρδη, αφού και στη συνεδρίαση της Πέμπτης είχαμε profit taking μετά το τριήμερο κερδοφόρο σερί, που έφερε τον Γενικό Δείκτη στο υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2014.
Να σημειωθεί, ότι η σημερινή είναι η δεύτερη σερί συνεδρίαση που καταγράφεται πτώση, με το επενδυτικό σε μεγάλο βαθμό να έχει το βλέμμα στο βιβλίο προσφορών του ΔΑΑ για την είσοδο στο Χρηματιστήριο. Όπως αναφέρει σήμερα η στήλη Big Mouth του powergame.gr, με βάση το εύρος τιμών που ορίσθηκε η διάθεση των μετοχών του ΔΑΑ (7,0 έως 8,2 ευρώ), η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται μεταξύ 2,1 και 2,46 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η μετοχική αξία αυτή (equity value) δεν περιλαμβάνει το υπερτίμημα του 19% που προσφέρει η AviAlliance στο 10% των μετοχών που θα αναλάβει.
Το υπερτίμημα αυτό κυμαίνεται από 40 έως 50 εκατ. ευρώ και αν προστεθεί, διαμορφώνει μια αξία 2,15 έως 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία φέρει καθαρό δανεισμό περί τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η επιχειρηματική αξία της (enterprise value) διαμορφώνεται σε 2,9 έως 3,2 δισ. ευρώ. Μερίδα του επενδυτικού κοινού προχώρησε από χθες σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην δημόσια εγγραφή.
Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την επικράτησή στο διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ, με την εταιρεία να καταβάλλει την υψηλότερη οικονομική προσφορά και το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετατρέπεται και σε έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς του Ελληνικού Δημοσίου. Μέσα από πέντε συμβάσεις παραχώρησης (ΒΟΑΚ, Εγνατία, Αττική Οδό, Καστέλι και IRC) εισφέρει στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου περισσότερα από επτά δισ. ευρώ, με στόχο οι επενδύσεις αυτές να της επιστρέφουν αξία σε βάθος δεκαετιών.
Τέλος η χώρα μας αναμένει την αξιολόγηση από τον οίκο Scope Ratings, που έχει δώσει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και επόμενο στάδιο είναι η αναβάθμιση του outlook.
Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει στο ταμπλό
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+1,43%), της Elvalhalcor (0,92%) και της Eurobank (+0,46%).
Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (-1,88%), της Εθνικής (-1,20%) και της Alpha Bank (-0,97%). Ανοδικά κινούνται 38 μετοχές, 35 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Prodea (+2,04%) και Ιατρικό (+1,94%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Trastor (-9,22%) και Μύλοι Κεπενού (-9,09%).