THEPOWERGAME
Με απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, με το επενδυτικό κοινό να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Παράλληλα, στη συνεδρίαση λειτούργησαν ως «βαρίδι» και τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,54%, με τα κυριότερα χρηματιστήρια και τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές των εταιρειών με είδη οικιακής χρήσης υποχώρησαν κατά 1%, ενώ αντίθετα οι μετοχές του κλάδου των ταξιδιών σημείωσαν άνοδο 0,9%.
Aνα περιοχή, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,49% στις 16.622 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έπεσε κατά 0,72% και τις 7.411 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε πτώση ύψους 0,39% φτάνοντας τις 7.594 μονάδες. Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 0,47% στις 30.327 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έπεσε στις 10.076 μειωμένος κατά 0,18%.
Ευρωαγορές: Τα μάκρο που επηρέασαν τη συνεδρίαση
Περνώντας στα μακροοικονομικά στοιχεία που επηρέασαν τις ευρωαγορές, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2023. «Η συνολική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία το 2023 παραπαίει σε ένα περιβάλλον που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Ρουθ Μπραντ σε συνέντευξη Τύπου. Η Μπραντ δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η ασθενέστερη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση επιβάρυναν το ΑΕΠ- και σημείωσε ότι το ΑΕΠ ήταν 0,7% υψηλότερο από ό,τι το 2019, πριν από την πανδημία.
Επίσης, η Eurostat γνωστοποίησε πως η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Νοέμβριο στο 6,8% σε ετήσια βάση, λόγω των υψηλών επιτοκίων, της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης και του υψηλού ενεργειακού κόστους. Τα πιο αδύναμα νούμερα παρουσίασαν η Ιταλία και η Γερμανία, ενώ υπήρξε βελτίωση σε Γαλλία και Ισπανία. Οι εξαγωγές στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν για το Νοέμβριο στα 236,8 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας μικρή άνοδο 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας όμως πτώση κατά 4,7% σε ετήσια βάση.
Το φετινό WEF διεξάγεται από τις 14 έως τις 19 Ιανουαρίου. Επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο και πολιτικοί ηγέτες θα συναντηθούν στο Νταβός για να συζητήσουν οικονομικά και γεωπολιτικά θέματα. Φέτος, το παγκόσμιο εμπόριο, ο πληθωρισμός, οι αλυσίδες εφοδιασμού, οι τεχνολογικές αλλαγές και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας.
Μιλώντας στο Νταβός, το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, υποστήριξε πως τα αυξανόμενα ρίσκα, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, διατηρούν την πίεση στις τιμές με τρόπο που να καθιστά απαγορευτική επί του παρόντος κάθε συζήτηση περί περικοπής των επιτοκίων. Κι αυτό με δεδομένο πως το συμβούλιο δεν θα αλλάξει πορεία μέχρι να βεβαιωθεί ότι η πτωτική τροχιά του πληθωρισμού έχει σταθεροποιηθεί προς το 2%. Έτσι, ο Χόλτσμαν είπε πως βλέπει ορατή ακόμη και την πιθανότητα το συμβούλιο να μην προχωρήσει τελικά καθόλου σε μειώσεις επιτοκίων φέτος.