THEPOWERGAME
Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν αύξηση μετά τις αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον στόχων των μαχητών Χούθι στην Υεμένη, με τον χρηματιστηριακό δείκτη (ICE) του αργού πετρελαίου τύπου Brent να ανοίγει την ημέρα κατά 2% υψηλότερα. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαρτίου για το Brent διαμορφωνόταν στις 05.56 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος στα 79,17 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 2,3% από το προηγούμενο συμβόλαιο. Για το αμερικανικό αργό WTI, το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 2,4% στα 73,78 δολάρια το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν τις πυραυλικές επιθέσεις τα ξημερώματα στην Υεμένη, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Αυτά τα πλήγματα αποτελούν άμεση απάντηση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα για την προστασία της απρόσκοπτης κι ελεύθερης ροής του διεθνούς εμπορίου.
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Reuters πως τα πλήγματα είχαν «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones», καθώς και «ραντάρ». Επανέλαβε εξάλλου την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς, αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των Σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, έχουν «ιστορικά ιδιαίτερη ευθύνη στην υπεράσπιση» των σημαντικών θαλάσσιων οδών του διεθνούς εμπορίου. Σημείωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε την 1η Ιανουαρίου από την ομάδα του που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια να ετοιμάσει στρατιωτικές «επιλογές» και πρόσθεσε πως αποφάσισε να προχωρήσει στα πλήγματα μετά την «περίπλοκη» επίθεση των Χούθι την 9η Ιανουαρίου.
Εκείνη την ημέρα 18 drones και τρεις πύραυλοι των ανταρτών καταστράφηκαν από τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά, το βρετανικό πολεμικό HMS Diamond και μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower.
Η Σαουδική Αραβία απάντησε στα χτυπήματα στην Υεμένη, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση. «Ενώ το βασίλειο τονίζει τη σημασία της διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας, στην οποία η ελευθερία της ναυσιπλοΐας αποτελεί διεθνές αίτημα, επειδή βλάπτει τα συμφέροντα όλου του κόσμου, καλεί σε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κλιμάκωσης, υπό το φως των γεγονότων, η περιοχή είναι μάρτυρας», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η δράση αντιποίνων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ακολουθεί μια προειδοποίηση της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στις 3 Ιανουαρίου προς τους Χούθι να σταματήσουν να στοχεύουν εμπορικά πλοία, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν μια κλιμάκωση της στρατιωτικής απάντησης. Οι μαχητές Χούθι αγνόησαν την προειδοποίηση και στις 9 Ιανουαρίου πραγματοποίησαν την πιο εξελιγμένη επίθεσή τους μέχρι σήμερα, με στόχο ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι μαχητές Χούθι έχουν εξαπολύσει 27 επιθέσεις από τον Νοέμβριο με στόχο εμπορικά πλοία και πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα και στα στενά Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, με πιο πρόσφατη στις 11 Ιανουαρίου.
Αυξανόμενοι κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω εάν οι Χούθι ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν απαντήσει στις επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι κίνδυνοι ασφάλειας για την περιφερειακή ναυτιλία δεν περιορίζονται στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως τονίζουν τα ξένα ΜΜΕ, το Ιράν κατέλαβε χθες ένα πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων. Μάλιστα, μετά την κατάληψη του St Nikolas, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση σχεδόν 1%.
Πάντως, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι ΗΠΑ είναι λιγότερο πιθανό να καταφύγουν στη βία κατά του Ιράν, καθώς οι δύο χώρες έχουν αποφύγει την άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή.
Και όπως σημειώνουν αναλυτές του Bloomberg τονίζουν πως στην παρούσα φάση, δεν βλέπουν μεγαλύτερη αύξηση από 1 με 2 δολάρια το βαρέλι.
Οι ΗΠΑ θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για τις επιθέσεις των Χούθι, επειδή η Τεχεράνη έχει παράσχει πληροφορίες, υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα και οπλικά συστήματα για να επιτρέψει στους μαχητές της Υεμένης να προχωρήσουν στις επιθέσεις τους, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που δεν κατονομάζεται.
Οι επιθέσεις των Χούθι επηρέασαν τις ροές πολλών εμπορευμάτων και ανάγκασαν τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν επ’ αόριστον όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Τα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου συνέχισαν να διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά οι ναύλοι είναι ασταθείς, αντανακλώντας την κλιμάκωση των εντάσεων και το υψηλότερο κόστος ασφάλισης.
Οι αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις εναντίον στόχων των Χούθι
Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα έπληξαν αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις σε πόλεις υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, ειδικά στην πρωτεύουσα Σανάα, στη Χοντάιντα, λιμάνι στρατηγικής σημασίας, στη Σαάντα και στην Τάιζ, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους αντάρτες, και αξιωματούχους του κινήματος.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαψ, ανακοίνωσε μέσω X την Τρίτη το βράδυ πως ακόμη μια φρεγάτα, το σκάφος HMS Richmond, βρίσκεται εν πλω προς την Ερυθρά Θάλασσα για να συμβάλει να αντιμετωπιστούν «οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι».
Ο πρωθυπουργός Σούνακ ανέφερε πως αεροσκάφη της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν βομβαρδισμούς με στόχο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Υεμένη που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούθι».
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Χούθι.
«Η απειλή κατά των ζωών αθώων και του παγκόσμιου εμπορίου έγινε τόσο μεγάλη, που η επιχείρηση αυτή δεν ήταν μόνο απαραίτητη, ήταν καθήκον μας να προστατεύσουμε τα πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», πρόσθεσε μέσω X (πρώην Twitter).
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου», επέμεινε στην ανακοίνωσή του ο κ. Σούνακ, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνες» και «αποσταθεροποιητικές» τις επιθέσεις των Χούθι, καθώς προκάλεσαν «μείζον» πρόβλημα σε εμπορική θαλάσσια οδό «ζωτικής σημασίας» και «αύξησαν τις τιμές των πρώτων υλών».
Η Σαουδική Αραβία εκφράζει την «ανησυχία» της, καλεί σε «αυτοσυγκράτηση»
Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα πως παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στη γειτονική Υεμένη και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση», μετά τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το βασίλειο «παρακολουθεί με ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλήγματα σε ορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων» στην Υεμένη, σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» και κρίνοντας πως πρέπει να «αποφευχθεί η κλιμάκωση».
Το Ιράν καταδικάζει την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Υεμένης
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο κ. Καναάνι.
«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».
Η Ρωσία ζητεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η διπλωματία της Ρωσίας γνωστοποίησε σήμερα πως ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να συζητήσει τα πυραυλικά πλήγματα στην Υεμένη που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι.