THEPOWERGAME
Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας εικοσαετίας αναπτύχθηκε το 2023 η διεθνής δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο πρέπει επιταχυνθεί
περαιτέρω να επιτευχθεί ο στόχος για το 2030, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά δυόμισι φορές μέχρι το 2030, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο για να επιτύχουν τον στόχο του τριπλασιασμού της μέχρι τότε, που συμφωνήθηκε στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, δήλωσε ο ΙΕΑ.
Στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι η νέα δυναμικότητα που προστέθηκε πέρυσι αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 510 γιγαβάτ (GW) και ανεβάζει την εγκατεστημένη ισχύ στα 3.700 GW.
Με βάση τις τρέχουσες πολιτικές και τις συνθήκες της αγοράς, η παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί σε συνολικά 7.300 GW έως το 2028. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030 που συμφωνήθηκε πέρυσι, θα πρέπει να φθάσει τουλάχιστον τα 11.000 GW.
Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα στη διάσκεψη COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, δεν συμφωνήθηκε κανένας μηχανισμός για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Μεγάλη πρόκληση η επίτευξη του στόχου
Η έκθεση αναφέρει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επίτευξη του στόχου θα είναι η κλιμάκωση της χρηματοδότησης και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
«Ελλείψει οποιασδήποτε βοήθειας για τις αφρικανικές χώρες και τις χώρες με χαμηλό εισόδημα στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους για καθαρή ενέργεια. Αυτό θα είναι μια γραμμή ρήξης για την επίτευξη του στόχου του 2030», δήλωσε στο Reuters ο Φατίχ Μπιρόλ , εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα επιτόκια αύξησαν επίσης το κόστος εξοπλισμού και χρηματοδότησης των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι πολιτικές αργούσαν να προσαρμοστούν στο νέο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Η Κίνα ηγήθηκε της ανάπτυξης ΑΠΕ
Οι ανεπαρκείς επενδύσεις σε δίκτυα εμποδίζουν επίσης την ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και οι αργές και γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και τα διοικητικά εμπόδια. Πέρυσι, η Κίνα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2028.
Ο ρόλος της Κίνας είναι κρίσιμος για την επίτευξη του στόχου του 2030, διότι αναμένεται να εγκαταστήσει περισσότερο από το ήμισυ της νέας δυναμικότητας που απαιτείται παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε ο ΙΕΑ.
Οι προσθήκες ηλιακών φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών μέχρι το 2028 αναμένεται επίσης να υπερδιπλασιαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία και τη Βραζιλία σε σύγκριση με την τελευταία πενταετία.
Παρά τις πολλές ανακοινώσεις για έργα πράσινου υδρογόνου – όπου το υδρογόνο παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη διάσπαση του νερού και προαναγγέλλεται ως καθαρότερο καύσιμο για την ενεργοβόρα βιομηχανία και τις μεταφορές – η πρόοδος είναι αργή, καθώς μόνο το 7% των υφιστάμενων έργων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2030, πρόσθεσε ο ΙΕΑ.