THEPOWERGAME
Οι μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας αποδίδονται στην κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών, που πηγάζει κυρίως από τον κλάδο ακινήτων της χώρας, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Η φυγή των επενδυτών έγινε αισθητή από τον περασμένο Αύγουστο, αμέσως μετά την αδυναμία της εταιρείας ακινήτων Country Garden να καλύψει τις ομολογιακές υποχρεώσεις της. Ως αποτέλεσμα, το 90% των εισερχόμενων κεφαλαίων μέσα στο 2023 εγκατέλειψαν τις χρηματιστηριακές αγορές της χώρας έως τα τέλη του ιδίου έτους.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ανάλυση των Financial Times, υπολογίζοντας πως από το υψηλό των 235 δισ. γουάν ή 33 δισ. δολαρίων, που είχαν καταγραφεί ως καθαρές ξένες επενδύσεις σε κινεζικές μετοχές, τελικά απέμειναν 30,7 δισ. γουάν ή περίπου 4 δισ. δολάρια. Η αθέτηση πληρωμών από την Country Garden -μετά την κατάρρευση της Evergrande- κατέδειξε τη σοβαρότητα των προβλημάτων στον κλάδο ακινήτων της Κίνας αλλά και τα συντηρητικά μέτρα που λαμβάνει το Πεκίνο για να στηρίξει την οικονομία. Τέλη του 2023 οι δείκτες Shanghai Composite, FTSE China A50 και Hang Seng έκλεισαν με ετήσιες απώλειες της τάξεως του 4,4%, 12% και 14%, αντίστοιχα.
Αναλυτές στην Κίνα επισήμαναν στη βρετανική εφημερίδα πως η αποχώρηση των επενδυτών από το εξωτερικό διευκολύνθηκε από την επαναγορά μετοχών από εισηγμένες εταιρείες στην Κίνα, σε συνδυασμό με μεγάλες τοποθετήσεις από εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια και κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία ενεργούσαν κάτω από τις υποδείξεις του Πεκίνου. Εντούτοις, επενδυτικοί παράγοντες που μίλησαν στο Bloomberg θεωρούν πως δημιουργούνται ευκαιρίες για νέες τοποθετήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι αποτιμήσεις είναι πια πιο ελκυστικές. Τα στοιχήματα για περαιτέρω πτώση των μετοχών στην Κίνα γίνονται όλο και πιο συχνά, με το 20% των διαχειριστών κεφαλαίων να δηλώνουν στους Financial Times πως ήταν μία από τις πολυσυζητημένες επενδύσεις τον περασμένο Δεκέμβριο.
Εκτός του εύθραυστου κλίματος στα χρηματιστήρια, ειδήμονες διαπιστώνουν πως επικρατεί μια δυσπιστία και σ’ ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις. «Είναι πολύς ο κόσμος που αποσύρει τα χρήματά του από την Κίνα και που μάλιστα δεν φανερώνει τις προθέσεις του, διότι θέλουν να κτίσουν το επόμενο εργοστάσιο κάπου αλλού πριν δηλώσουν πως βρίσκονται στην έξοδο», δήλωσε η Αφσάνι Μεσέικι Μπασλός, η οποία έχει ιδρύσει και είναι διευθύνουσα σύμβουλος της RockCreek Group. Οι έλεγχοι και έφοδοι των κινεζικών Αρχών σε δυτικές εταιρείες κατά τη διάρκεια του 2023 έχουν δημιουργήσει ερωτήματα για το εάν παραμένει ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις.
Παρ’ όλα αυτά, η Κίνα παραμένει στο επίκεντρο της παγκόσμιας μεταποίησης, με τις εξαγωγές από τη χώρα να καλύπτουν το 22% του παγκόσμιου συνόλου, βάσει στοιχείων του 2022 που επικαλείται το Atlantic Council. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών έχει αναπτυχθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα σε κάθε πτυχή της μεταποίησης, είτε πρόκειται για την παραγωγή ειδών ρουχισμού είτε για την ηλεκτροκίνηση. Πληροφορίες θέλουν, παραδείγματος χάριν, την BYD της Κίνας να εκτοπίζει την Tesla στην κορυφή των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, παγκοσμίως, μέσα στο δ’ τρίμηνο του περσινού έτους.
Στην ομιλία που έδωσε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για το νέο έτος παραδέχτηκε πως οι εγχώριες επιχειρήσεις διανύουν «δύσκολες στιγμές» και πως ο κόσμος «δυσκολεύεται να βρει απασχόληση». Αυτό επιβεβαιώθηκε από επίσημα στοιχεία, που έδειξαν πως η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε επί τρίτο διαδοχικό μήνα, με τον σχετικό δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών να διολισθαίνει στο χαμηλό εξάμηνου. Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας συντρέχουν με τη γεωπολιτική αντιπαλότητα που επισκιάζει τις σχέσεις του Πεκίνου με τη Δύση. Αυτή η πόλωση, η οποία έγινε εντονότερη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απομένει να διευκρινιστεί εάν θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στο οικονομικό κλίμα ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση μέσα στο 2024.