THEPOWERGAME
Με απώλειες έως και 2,2% ως προς το δολάριο αντέδρασε το ρούβλι λίγο πριν την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας από την Ουάσινγκτον, ενώ ανοδικά κινήθηκε το 10ετές κόστος δανεισμού της χώρας αν και δεν ξεπέρασε το πρόσφατο υψηλό του 7,3%. Εκτός των κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους και φορείς που συνδέονται με τη Μόσχα, η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγόρευσε κάθε τοποθέτηση σε νέους τίτλους του ρωσικού δημοσίου, δυσχεραίνοντας δραματικά τη δυνατότητα της Ρωσίας να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές.
Πτώση στο Χρηματιστήριο της Μόσχας
Στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, οι δείκτες RTS και Moex υποχωρούσαν 2,57% και 0,63% εν μέσω της συνεδρίασης, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας, ο οποίος προσμετρά την επενδυτική αβεβαιότητα, ενισχύονταν κατά 6,91%. Το ρωσικό νόμισμα διολίσθησε μέχρι τα 77,5 ρούβλια ως προς το δολάριο για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 76,95 ρούβλια.
Οπότε το ρούβλι, ουσιαστικά, διέγραψε κάθε σπιθαμή αισιοδοξίας και έτσι κάθε ίχνος ανόδου που είχε καταγραφεί από την Τρίτη μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συζητήσουν την πιθανότητα διμερούς συνόδου κορυφής. Μια τέτοια προοπτική θα μείωνε τις εντάσεις που επισκιάζουν τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Δύσης με τη Μόσχα, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
ΗΠΑ: Ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία
Σκοπός της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία για τη συμμόρφωση της. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα πως αποπειράθηκε να διαταράξει τις προεδρικές εκλογές και θεωρεί πως είναι υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση σε λογισμικό της SolarWinds, αποκτώντας επί μήνες παράνομη πρόσβαση στα δίκτυα περίπου 100 εταιρειών και εννέα κυβερνητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Microsoft.
Η Washington Ρost αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ θεωρούν επίσημα υπεύθυνες τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας για την υπόθεση της Solar Winds. Μεγάλη είναι επίσης η δυσαρέσκεια της Δύσης για τη μεταχείριση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλέξεϊ Ναβάλνι, ο οποίος έχει κατηγορήσει τη Μόσχα πως τον δηλητηρίασε πέρσι το καλοκαίρι. Σήμερα ο Ναβάλνι πραγματοποιεί απεργία πείνας σε φυλακές που βρίσκονται 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.