THEPOWERGAME
Με κέρδη πάνω από 39% για το 2023, αλλά με απώλειες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή στις 1.290 μονάδες, με τις συναλλαγές στα 76,3 εκατ. ευρώ. Στην Ερυθρά Θάλασσα είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών λόγω των επιθέσεων από την αντάρτικη ομάδα των Χούθι της Υεμένης με ότι αυτό σημαίνει για το παγκόσμιο εμπόριο.
Στο χαμηλό της ημέρα στις δημοπρασίες έκλεισε η Εθνική -2,48% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,61%, Πειραιώς -1,18% και Eurobank -0,76%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Viohalco -1,49%, Motor Oil -1,48%, OΠΑΠ -1,10%, ενώ ανοδικά Autohellas +1,08%, Τέρνα Ενεργειακή +0,96%.
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες συνεχίζονται στο ελληνικό χρηματιστήριο και μετά τη συμφωνία της Intrakat με τη ΔΕΗ, ενώ στην αγορά υπήρχαν φήμες για απόκτηση της Μοτοδυναμική από την Ιντεάλ, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύστηκαν .
Η μετοχή της Μοτοδυναμικής έκλεισε στο +1,59% από +6,98% υψηλό ημέρας, μετά τη διάψευση της Ideal Holdings.
Σε επίπεδο εβδομάδος, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο +0,01%, ο FTSE 25 στο -0,21% και ο Τραπεζικός Δείκτης με οριακές απώλειες -0,05%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στη ζώνη των 1.290 μονάδων με εμφανή την αδυναμία να διασπάσει τις κρίσιμες 1.300 μονάδες για να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα. Η στήριξη εντοπίζεται στις 1280 μονάδες.
Οι συναλλαγές έχουν ατονίσει λόγω της εορταστικής περιόδου με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στο διάστημα μετά τις 8 Ιανουαρίου.
Στο εξωτερικό η χρονιά που έρχεται έχει πλέον ενσωματωμένη την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς παρακολουθώντας τις μειώσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και έχει βελτιώσει την επενδυτική ορατότητα ενώ και η κερδοφορία των εταιρειών παρουσιάζει για πρώτη φορά μετά από τέσσερα τρίμηνα θετικό ρυθμό αύξησης. Οι κεντρικές τράπεζες ωστόσο δεν δεσμεύονται από τις εκτιμήσεις των αγορών και θα παραμείνουν προσηλωμένες στην αυστηρή παρακολούθηση των μεταβολών του πληθωρισμού. Μια άλλη αβεβαιότητα η οποία θα έρθει σιγά σιγά στο προσκήνιο είναι οι εκλογές που θα διεξαχθούν σε ευαίσθητες γεωγραφικές ζώνες αλλά και σημαντικές οικονομίες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, κλπ) οι οποίες είναι πιθανόν θα προκαλέσουν ανατροπές των υφιστάμενων ισορροπιών. Οι δύο αυτοί παράμετροι θα είναι και οι βασικοί φορείς μεταβλητότητας για τις Αγορές στην διάρκεια της επόμενης χρονιάς.