THEPOWERGAME
Οι εισαγωγείς καφέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζουν να μειώνουν τις αγορές από μικρούς αγρότες στην Αφρική και όχι μόνο, καθώς προετοιμάζονται για έναν νόμο-ορόσημο της ΕΕ που θα απαγορεύει την πώληση αγαθών που συνδέονται με την καταστροφή των δασών, αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Πηγές της βιομηχανίας δήλωσαν ότι το κόστος και η δυσκολία συμμόρφωσης με τον κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών (EUDR), ο οποίος τίθεται στα τέλη του 2024, σημαίνει ότι έχει ήδη απρόβλεπτες επιπτώσεις που θα μπορούσαν με τον καιρό να αναδιαμορφώσουν τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.
Τους τελευταίους μήνες οι παραγγελίες για καφέ από την Αιθιοπία, όπου περίπου 5 εκατομμύρια αγροτικές οικογένειες βασίζονται στην καλλιέργεια, έχουν στερέψει, ανέφεραν κάποιοι απ’ αυτούς. Προειδοποίησαν ότι οι στρατηγικές προμήθειας που υιοθετούνται από τις εταιρείες πριν από τη θέσπιση του νόμου ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τη φτώχεια των μικροκαλλιεργητών και να αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές της ΕΕ, ενώ παράλληλα υπονομεύουν τον αντίκτυπο της ΕΕΔΑ στη διατήρηση των δασών.
«Δεν βλέπω τρόπο να αγοράσω σημαντικές ποσότητες καφέ από την Αιθιοπία στο μέλλον», δήλωσε ο Johannes Dengler, στέλεχος του γερμανικού καβουρδιστηρίου Dallmayr, το οποίο αγοράζει περίπου το 1% του εξαγόμενου καφέ παγκοσμίως.
Επειδή οι κόκκοι που παραγγέλνει τώρα θα μπορούσαν να βρεθούν σε προϊόντα καφέ που θα πωλούνται στο μπλοκ το 2025, πρέπει να είναι συμβατοί με τον EUDR, είπε – παρόλο που οι εκτελεστικές πράξεις του νόμου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Σύμφωνα με τον EUDR, οι εισαγωγείς εμπορευμάτων όπως ο καφές, το κακάο, η σόγια, ο φοίνικας, τα βοοειδή, η ξυλεία και το καουτσούκ – και τα προϊόντα που τα χρησιμοποιούν – πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους δεν προέρχονται από αποψιλωμένες εκτάσεις, αλλιώς αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα.
Η μεγάλη εταιρεία καφέ JDE Peets δήλωσε ότι ενδέχεται να αναγκαστεί να αποκλείσει ορισμένες μικρότερες χώρες παραγωγής από την αλυσίδα εφοδιασμού της ήδη από τον Μάρτιο, εάν δεν έχει «βρει και εφαρμόσει μια λύση μαζί τους» μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Η αποψίλωση των δασών είναι η δεύτερη κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής μετά την καύση ορυκτών καυσίμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει αρκετές πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τις χώρες παραγωγής και τους μικροκαλλιεργητές να συμμορφωθούν με την ΕΕΔΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας που ξεκίνησε στην COP28, όπου η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 70 εκατομμύρια ευρώ (76 εκατομμύρια δολάρια) για τον σκοπό αυτό. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι μικροκαλλιεργητές βλέπουν την EUDR ως ευκαιρία, ιδίως εάν συνοδεύεται από μέτρα στήριξης της ΕΕ, καθώς θα τους βοηθήσει να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα βιώσιμης προέλευσης.
Σημειώνεται ότι η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, για παράδειγμα, παράγουν σχεδόν το 70% του παγκόσμιου κακάο, ενώ το 60% του καφέ προέρχεται από τη Βραζιλία και το Βιετνάμ. Η Ινδονησία και η Μαλαισία παράγουν σχεδόν το 90% του παγκόσμιου φοινικέλαιου, ένα αγαθό που χρησιμοποιείται σε όλα, από την πίτσα και το κραγιόν μέχρι τα βιοκαύσιμα.
Ως εκ τούτου, ορισμένες μεγάλες εταιρείες δηλώνουν ότι θα ανακατευθύνουν τις πρώτες ύλες που δεν μπορούν να εντοπίσουν αξιόπιστα στις χώρες αυτές σε αγορές εκτός ΕΕ, ενώ θα στέλνουν συμμορφούμενα προϊόντα στην ΕΕ.