THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εκπονήσει σχέδιο για άντληση 1 τρισ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών, επιδιώκοντας να χρηματοδοτήσει τα σχέδια ανάκαμψης των κρατών – μελών από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
Ο στόχος είναι η Ένωση να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους στο πλαίσιο του NextGenerationEU, δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα στον Ιούνιο και να χρησιμοποιήσει μια πλατφόρμα «τελευταίας τεχνολογίας» για να ξεκινήσει την πώληση ομολόγων και γραμματίων μέσω ενός τραπεζικών δικτύων έως τον Σεπτέμβριο, μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο.
Μάλιστα, το Bloomberg δημοσιεύει και προσχέδιο της Κομισιόν που περιγράφονται οι στόχοι της Επιτροπής για το εν λόγω πλάνο: «Η Κομισιόν θα πρέπει να χρηματοδοτεί (τα κράτη-μέλη) μέχρι το τέλος του 2026 και για κάθε χρόνο περίπου από 150 δισ. μέχρι 200 δισ. ευρώ» αναφέρει το ευρωπαϊκό έγγραφο. «Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, η Κομισιόν θα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει τα σχετικά κεφάλαια» προστίθεται.
Το έγγραφο επί της ουσίας σκιαγραφεί την πρώτη σημαντική είσοδο της ΕΕ στην αγορά ομολόγων και θέτει τα θεμέλια αμφισβήτησης της αμερικανικής κυριαρχίας στην αγορά ομολόγων, προωθώντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω του κοινού νομίσματος των 19 από τα 27 μέλη της.
Τα ευρωπαϊκά ομόλογα, σύμφωνα με το Bloomberg, θα εκδίδονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ωρίμανση τριών έως 30 ετών, αλλά θα υπάρχουν και βραχυπρόθεσμες εκδόσεις γραμματίων, προκειμένου να αντληθούν άμεσα και γρήγορα χρήματα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι επενδυτές το πιο πιθανό είναι να ανταποκριθούν θετικά στην κίνηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ξεκίνησε να εκδίδει «κοινωνικά ομόλογα», μέσω των οποίων χρηματοδότησε το πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας το 2020. Η κίνηση όχι απλώς στέφθηκε με επιτυχία, αλλά τα ευρωπαϊκά κοινωνικά ομόλογα έσπασαν κάθε ρεκόρ ζήτησης.
Τώρα, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, που θα προχωρήσει στην έκδοση χρέους μέσω δημοπρασιών. Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι πως η νέα πλατφόρμα πώλησης χρέους θα γίνει μέσω μεγάλης εθνικής κεντρικής τράπεζας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, η οποία είναι «μεγάλος εκδότης ομολόγων», σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.