THEPOWERGAME
Οι τιμές για το πετρέλαιο ανεβαίνουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, επεκτείνοντας τα κέρδη για δεύτερη συνεδρίαση, με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναπληρώσουν τα στρατηγικά αποθέματα να παρέχουν κάποια στήριξη στις τιμές, αν και οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά αργού και ηπιότερη αύξηση της ζήτησης καυσίμων για το 2024 παραμένουν.
Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο μπρεντ αυξήθηκαν κατά 0,6% ή 48 σεντς στα 76,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό WTI των ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 71,61 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 0,5% ή 38 σεντς.
Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άλμα άνω του 2% την Παρασκευή, αλλά υποχώρησαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων μειώσεων από το 2018, λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για την υπερπροσφορά.
Πετρέλαιο: Στο «κάδρο» των εξελίξεων ΗΠΑ, ΟΠΕΚ+ και Κίνα
Η πρόσφατη αδυναμία των τιμών ανέβασε τη ζήτηση από τις ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού για το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) για παράδοση τον Μάρτιο του 2024. «Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται στην αγορά αναζητώντας να γεμίσει το SPR, γεγονός που θα παράσχει στήριξη», ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής της IG Tony Sycamore, προσθέτοντας ότι οι τιμές υποστηρίζονται επίσης από τους τεχνικούς δείκτες των διαγραμμάτων.
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ+, έχει δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το ότι η προσφορά θα μειωθεί. Η αύξηση της παραγωγής στις χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά το επόμενο έτος. Παράλληλα, η ΗRBC Capital Markets αναμένει αντλήσεις αποθεμάτων 700.000 βαρελιών ημερησίως το πρώτο εξάμηνο, αλλά μόνο 140.000 βαρέλια ημερησίως για το σύνολο του έτους. «Οι τιμές θα παραμείνουν ευμετάβλητες και χωρίς κατεύθυνση μέχρι η αγορά να δει σαφή στοιχεία σχετικά με τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής», αναφέρουν οι αναλυτές της RBC σε σημείωμά τους.
Με τις περικοπές να μην εφαρμόζονται μέχρι τον επόμενο μήνα και τα δεδομένα για την παραγωγή σε επίπεδο χώρας να ακολουθούν μετά τον Ιανουάριο, θα είναι ένα ασταθές δίμηνο μέχρι να υπάρξει προκαταρκτική σαφήνεια σε ποσοτικοποιήσιμα δεδομένα σχετικά με τη συμμόρφωση, πρόσθεσαν οι αναλυτές.
Τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή από την Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έδειξαν αυξανόμενες αποπληθωριστικές πιέσεις, καθώς η αδύναμη εγχώρια ζήτηση έθεσε υπό αμφισβήτηση την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Κινέζοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν την Παρασκευή ότι θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και θα εδραιώσουν και θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη το 2024. Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις κατευθύνσεις για την πολιτική των επιτοκίων από τις συνεδριάσεις πέντε κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Fed, και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, για τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου.