THEPOWERGAME
Δεκαοκτώ συνεδριάσεις πριν από το τέλος του 2023 και τα συμπεράσματα για την πορεία της αγοράς φέτος, έχουν βγει: Πάνω από 37% τα κέρδη για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., τα υψηλότερα για αγορά που βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ, όταν ο Dax στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 12,63% και ο S&P στη Wall Street κατά 11,95%. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, αλλά και με βάση τα σχόλια των ξένων διαχειριστών, το Χ.Α. δείχνει ότι θα συνεχίσει με ανάλογο ρυθμό και το 2024, δεδομένου ότι η JP Morgan σε πρόσφατο report της, θεωρεί ότι το Χ.Α. αποτελεί αγορά με δυνατές προοπτικές και για την επόμενη χρονιά με τα κέρδη ανά μετοχή να ξεπερνούν και πάλι τις προσδοκίες των αναλυτών. Θυμίζουμε ότι μόλις προσφάτως, η Goldman Sachs έδωσε τη δική της εκτίμηση για την κίνηση του δείκτη στο τρέχον 12μηνο, ορίζοντας ως τιμή στόχο τις 1.325 μονάδες, επίπεδα που δεν αποκλείεται να προσεγγιστούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η άνοδος της αγοράς βεβαίως έχει τους δικούς της πρωταγωνιστές και αυτοί δεν είναι άλλοι από τις μετοχές. Τράπεζες, blue chips, αλλά και small caps καταγράφουν αποδόσεις καλύτερες από την πορεία του γενικού δείκτη. Την καλύτερη επίδοση από τα blue chips καταγράφει η μετοχή της Cenergy με άνοδο 131% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ακολουθεί η Πειραιώς με κέρδη 127% και στην τρίτη θέση η Aegean με άνοδο 117%. Κέρδη 81% για τον Μυτιληναίο, 67,7% για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, 64,8% για τη ΔΕΗ, 63,7% για την Τιτάν, 60% για την Eurobank και 56% για την Alpha Bank.
Παρατηρεί κανείς ότι από τις μετοχές που κερδίζουν είναι οι τράπεζες για το γεγονός ότι έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους και τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 8%, ενώ οι μετοχές ευνοούνται από την αποεπένδυση του ΤΧΣ και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης. Η άνοδος του τουρισμού ευνοεί τις αερομεταφορές, όπως την Aegean, η υποχώρηση των τιμών ενέργειας τις βιομηχανίες, όπως η Τιτάν, και ο ισχυρός ισολογισμός, ενεργειακές μετοχές, όπως της Μυτιληναίος.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση πρωταθλήτρια κερδών είναι η μετοχή της Intrakat με κέρδη κοντά στο 138%, μετά την απόκτηση της εταιρείας από το επιχειρηματικό σχήμα των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου με συνολικό ανεκτέλεστο έργων περί τα 5 δισ. ευρώ μετά την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των κατασκευών (Άκτωρ). Κέρδη 101% για την Άβαξ, με την Optima Χρηματιστηριακή να θεωρεί ότι ο κατασκευαστικός τομέας αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό τομέα ανάπτυξης για τον όμιλο, εμφανίζοντας μέση ετήσια άνοδο τζίρου και EBITDA κατά 19% και 32% ως το 2026. Μεγάλη αντίδραση 72,4% για την Ιντεάλ η οποία αυξάνει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της εντάσσοντας σε αυτά και τα Attica Stores. Κέρδη 68,1% για την ΕΧΑΕ, η οποία «βλέπει» υψηλούς τζίρους στο Χρηματιστήριο, όπου μόνο τον Νοέμβριο οι συναλλαγές στην αγορά ξεπέρασαν τα 170 εκατ. ευρώ. Κέρδη πάνω από 50% για την Epsilon Net μετά τις συνεχείς εξαγορές και πάνω από 54% για την Profile, η οποία εξάγει λογισμικό για τράπεζες και στο εξωτερικό.
Τα υψηλότερα κέρδη από τα small caps καταγράφει η Δομική Κρήτης με κέρδη 335%, μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης και την είσοδο του Δημήτρη Κούτρα με ποσοστό της τάξης του 29,3%. Η αμέσως επόμενη εταιρεία από τη μικρή κεφαλαιοποίηση με μεγάλα κέρδη είναι η Revoil με άνοδο 50%.