THEPOWERGAME
Οι τιμές του ουρανίου ξεπέρασαν τα 80 δολάρια ανά λίβρα για πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε και πλέον χρόνια λόγω της ανανεωμένης ζήτησης για πυρηνική ενέργεια και των ανησυχιών για επάρκεια εφοδιασμού και διαταραχών στην προσφορά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nymex που παρακολουθούν τα συμβόλαια φυσικής αγοράς για μια ακατέργαστη μορφή ουρανίου γνωστή ως yellowcake έφθασαν τα 80,25 δολάρια ανά λίβρα την περασμένη Δευτέρα.
Οι τιμές σημείωσαν απότομη άνοδο φέτος, φτάνοντας σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τότε που το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να περιορίσουν την πυρηνική ενέργεια.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά, με τις χώρες να αναζητούν την πυρηνική ενέργεια ως πηγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα, παρά την επικινδυνότητα, ώστε να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό μείγμα τους από τις στοχαστικές ΑΠΕ(που διακόπτονται) και τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Ορισμένες εταιρείες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στην Ευρώπη παρατείνουν τη ζωή των πυρηνικών αντιδραστήρων τους για να αντιμετωπίσουν την απώλεια αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η ανάπτυξη του πυρηνικού στόλου της Κίνας συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς.
Αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι αποκτούν έκθεση τόσο μέσω μετοχών εξόρυξης όσο και μέσω παραγώγων ουρανίου. Ενώ το spot ουράνιο είναι μια αγορά με αραιή διαπραγμάτευση, η προθεσμιακή τιμή – η οποία είναι πιο σημαντική για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – έχει επίσης αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με την BMO Capital Markets.
«Οι συμβάσεις κοινής ωφέλειας συνεχίζουν να αυξάνονται», έγραψε σε σημείωμά του ο Colin Hamilton, διευθύνων σύμβουλος για την έρευνα εμπορευμάτων στην BMO. «Υπάρχει πολύ λίγη μη δεσμευμένη παραγωγή διαθέσιμη για να καλύψει τις ακάλυπτες απαιτήσεις των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».
Η βασική μεταλλευτική εταιρεία Cameco Corp. μείωσε τους στόχους παραγωγής της λόγω των προκλήσεων στις δραστηριότητές της στον Καναδά, ενώ ένα πρόσφατο πραξικόπημα στον Νίγηρα διέκοψε τις αποστολές προς τα ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια. Υπάρχει επίσης ανησυχία στον κλάδο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία σχετικά με την εξάρτηση από τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού που διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom.
Η σύγκρουση έχει επίσης ωθήσει τις χώρες να διαφοροποιήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ξεκινά η ενεργειακή μετάβαση. Ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων τους για να αντιμετωπίσουν την απώλεια του διοχετευόμενου ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η ανάπτυξη του πυρηνικού στόλου της Κίνας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.
Οι υψηλότερες τιμές ουρανίου μπορεί τελικά να ωθήσουν τους παραγωγούς να επανεκκινήσουν την παραγωγή, σύμφωνα με έκθεση της Sprott Asset Management. Αυτόν τον μήνα η αυστραλιανή μεταλλευτική εταιρεία Boss Energy ανακοίνωσε την επανεκκίνηση ενός έργου που είχε τεθεί σε ακινησία πριν από μια δεκαετία και πλέον.