THEPOWERGAME
Οι τιμές του πετρέλαιου υποχωρούν εν μέσω ενδείξεων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκεται στην κορύφωση της παραγωγής, αντισταθμίζοντας τα θετικά σήματα ζήτησης αργού από την κορυφαία καταναλώτρια Κίνα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν κατά 34 σεντς στα 82,13 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε κατά 40 σεντς στα 77,86 δολάρια.
Η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας αναζωπυρώθηκε τον Οκτώβριο, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ξεπέρασε τις προσδοκίες, ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προσχώρησε στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+) αυξάνοντας τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για φέτος, παρά τις προβλέψεις για βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη σε πολλές μεγάλες χώρες.
«Με την Κίνα να αποτελεί αποδιοπομπαίο τράγο για μεγάλο μέρος της έλλειψης βιομηχανικής ζήτησης στον κόσμο, αυτή η αχτίδα φωτός θα έπρεπε να βοηθήσει την πρόοδο του πετρελαίου, αλλά η απροθυμία μέχρι στιγμής κερδίζει», δήλωσε ο John Evans του χρηματιστή πετρελαίου PVM σε σημείωμά του.
Η καθοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να προέλθει από την πλευρά της προσφοράς, με τις Ηνωμένες Πολιτείες «πιθανότατα να έχουν φτάσει στο μέγιστο της παραγωγής αργού», ενώ η καθυστερημένη δημοσίευση των στοιχείων για το πετρέλαιο από τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο καθιστά την επενδυτική κατάσταση πιο αδιαφανή, δήλωσε ο Evans.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) θα δημοσιεύσει την Τετάρτη την πρώτη έκθεση για τα αποθέματα πετρελαίου εδώ και δύο εβδομάδες, μετά από καθυστέρηση την περασμένη εβδομάδα λόγω αναβάθμισης των συστημάτων.
FT: Η Δανία θα μπορούσε να μπλοκάρει τα ρωσικά δεξαμενόπλοια στα ύδατά της
Οι Financial Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι η Δανία θα αναλάβει να επιθεωρεί και ενδεχομένως να εμποδίζει τα ρωσικά πετρελαιοφόρα που διέρχονται από τα ύδατά της σύμφωνα με νέα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Δύση διερευνά περισσότερους τρόπους επιβολής ενός ανώτατου ορίου τιμών στο αργό της Μόσχας.
Ωστόσο, μένει να φανεί πώς η Δανία θα το επιβάλει αυτό.