THEPOWERGAME
Σχεδόν 3% διολίσθησαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών και πλέον μηνών, λόγω των ανησυχιών για τη φθίνουσα ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα οι οποίες παραμέρισαν τους φόβους για πρόβλημα στον εφοδιασμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Τα συμβόλαια του αργού Brent υποχώρησαν κατά 2,07 δολάρια ή 2,54%, για να διαμορφωθούν στα 79,54 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate έχασε 2,04 δολάρια ή 2,64%, για να διαμορφωθεί στα 75,33 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν το χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Ιουλίου.
«Η αγορά ανησυχεί σαφώς λιγότερο για το ενδεχόμενο διαταραχών της προσφοράς από τη Μέση Ανατολή και αντ’ αυτού επικεντρώνεται σε μια χαλάρωση της ισορροπίας», ανέφεραν οι αναλυτές της ING Warren Patterson και Ewa Manthey σε σημείωμα προς τους πελάτες τους, αναφερόμενοι στις συνθήκες προσφοράς αργού.
Επίσης, επιβαρύνοντας την αγορά, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές της αγοράς αργά την Τρίτη, επικαλούμενες τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.
Αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τα κυβερνητικά στοιχεία. Ωστόσο, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) έχει καθυστερήσει την έκδοση των εβδομαδιαίων στοιχείων για τα αποθέματα πετρελαίου, που συνήθως ανακοινώνονται την Τετάρτη, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για να ολοκληρωθεί μια προγραμματισμένη αναβάθμιση των συστημάτων.
Προβληματισμοί για τη ζήτηση
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική παραγωγή αργού θα αυξηθεί φέτος ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά η κατανάλωση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), ανακοίνωσε την Τρίτη η EIA, ανατρέποντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.
Τα στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, έδειξαν ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της συρρικνώθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ενεργειακής ζήτησης.
Στην ευρωζώνη, τα στοιχεία που έδειξαν πτώση των λιανικών πωλήσεων ανέδειξαν επίσης την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση και την προοπτική ύφεσης.
«Η κατάρρευση που έχουμε δει στις τιμές αντανακλά δύο πράγματα: τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία που προσκρούει σε τοίχο με βάση τα στοιχεία από την Κίνα και επίσης μια αίσθηση εμπιστοσύνης ότι ο πόλεμος στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να επηρεάσει την προσφορά”, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.
Παρόλα αυτά, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Οκτώβριο παρουσίασαν ισχυρή αύξηση και ο διοικητής της κεντρικής της τράπεζας δήλωσε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να πετύχει τον στόχο της για αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος. Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη κατά περίπου 5%.
Αναλυτές της Goldman Sachs εκτίμησαν ότι οι θαλάσσιες καθαρές εξαγωγές πετρελαίου από έξι χώρες της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ θα παραμείνουν μόνο 600.000 bpd κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου. Ο ΟΠΕΚ έχει ανακοινώσει σωρευτικές περικοπές παραγωγής ύψους 2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα από τον Απρίλιο του 2023.
Ρωσία και εξαγωγές
Ρωσία, μέρος των ομάδων παραγωγών που είναι γνωστές ως ΟΠΕΚ+, εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει την απαγόρευση εξαγωγών σε ορισμένες ποιότητες βενζίνης, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η Μόσχα εισήγαγε την απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων στις 21 Σεπτεμβρίου για να αντιμετωπίσει τις υψηλές εγχώριες τιμές και τις ελλείψεις. Η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς στις 6 Οκτωβρίου, επιτρέποντας την εξαγωγή ντίζελ μέσω αγωγού, αλλά διατήρησε σε ισχύ τα μέτρα για τις εξαγωγές βενζίνης.
Η Barclays μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του αργού τύπου Brent το 2024 κατά 4 δολάρια στα 93 δολάρια το βαρέλι.