THEPOWERGAME
Η Κίνα άλλαξε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα – και πρόκειται να το ξανακάνει καθώς πλησιάζει η κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, υποστήριξε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ο Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι υπάρχει μία χώρα πίσω από τη σημαντική αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων κατά την τελευταία δεκαετία: Η Κίνα.
«Η Κίνα άλλαξε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα τα τελευταία 10 χρόνια. Και η ίδια η Κίνα αλλάζει τώρα», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη. «Η κινεζική οικονομία επιβραδύνει και… επανεξισορροπεί, αναδιαρθρώνει».
Περιέγραψε αυτό ως έναν από τους δύο «σημαντικούς παράγοντες» πίσω από την πεποίθηση του ΙΕΑ ότι η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί έως το 2030. Τα σχόλια έρχονται μετά τη δημοσίευση από τον ΙΕΑ της Παγκόσμιας Ενεργειακής Προοπτικής 2023, μιας σημαντικής έκθεσης για το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο βρίσκεται σε πορεία κορύφωσης πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, με το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό να πέφτει στο 73% έως το 2030, αφού «έχει κολλήσει για δεκαετίες γύρω στο 80%».
Σε σχέση με την Κίνα, η έκθεση του ΙΕΑ περιγράφει ότι η Κίνα ευθύνεται για «περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ενέργειας και το 85% της αύξησης των εκπομπών CO2 στον ενεργειακό τομέα» την τελευταία δεκαετία.
Επαναλαμβάνοντας τις παρατηρήσεις του Μπιρόλ, συνεχίζει να σημειώνει ότι η αλλαγή έρχεται. «Ήδη από το 2007, ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας προειδοποίησε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα με την οικονομία της Κίνας είναι ότι η ανάπτυξη είναι ασταθής, μη ισορροπημένη, ασυντόνιστη και μη βιώσιμη»«, αναφέρεται.
«Αυτή η επανεξισορρόπηση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις προοπτικές του ενεργειακού τομέα της Κίνας, και δεδομένου του μεγέθους της Κίνας, και για τον κόσμο επίσης».
Η οικονομία της Κίνας απομακρύνεται πλέον από την προηγούμενη εξάρτησή της από βιομηχανίες όπως η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου, καθώς και από τους σιδηροδρόμους και τις υποδομές, δήλωσε ο Μπιρόλ στο CNBC, προσθέτοντας: «Όλα αυτά βρίσκονται σε πτώση».
Μικρότερη η ζήτηση της Κίνας για ορυκτά καύσιμα, λέει ο επικεφαλής του ΙΕΑ
«Έτσι, η ζήτηση της Κίνας για ορυκτά καύσιμα θα είναι πολύ μικρότερη από τα τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε. «Και αυτός είναι ο δεύτερος παράγοντας για τον οποίο πιστεύουμε ότι θα δούμε την κορύφωση των ορυκτών καυσίμων αυτή τη δεκαετία».
Η άλλη σημαντική κινητήρια δύναμη πίσω από την κορύφωση των ορυκτών καυσίμων είναι η καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με τον Μπιρόλ, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης δημοτικότητας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της αυξανόμενης σημασίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Μπιρόλ δεν είναι ο μόνος που επισημαίνει μια σημαντική πιθανή αλλαγή στη σχέση της Κίνας με τα ορυκτά καύσιμα.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατου ενεργειακού συνεδρίου, ο Φεριντούν Φεσαράκι, πρόεδρος της Facts Global Energy, προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα κορυφωθεί τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.