THEPOWERGAME
Το ελληνικό Χρηματιστήριο ανέμενε με αγωνία την έκθεση του οίκου Standard & Poor’ s για την ελληνική οικονομία και κατάφερε να ολοκληρώσει την εβδομάδα με κέρδη 0,45% παρά το κακό κλίμα που επικρατεί στα παγκόσμια χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένει εδώ και 14 συνεδριάσεις κάτω από τις 1.200 μονάδες, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο γεωπολιτικός κίνδυνος, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή είναι και η άνοδος του πετρελαίου με το Brent να ξεπερνά τα 92 δολάρια το βαρέλι, προβληματίζοντας για τον πληθωρισμό.
Παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών απέχει περίπου 14% από τα υψηλά έτους, δείχνει να αποσοβεί μέχρι στιγμής τις διεθνείς πιέσεις και η αναβάθμιση από τον S&P στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές) πρέπει να λειτουργήσει ευεργετικά. Μέσα στον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρεί κατά 2,85% και μέσα στο 2023 σημειώνει άνοδο 26,36%. Ο δείκτης των τραπεζών κερδίζει 2,7% μέσα στον Οκτώβριο και 47,2% από την αρχή του έτους.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον κορυφαίο οίκο αξιολόγησης είναι ένα ζήτημα που συζητείται εδώ και καιρό στην εγχώρια αγορά και αποτελεί μία από τις καλύτερες φετινές ειδήσεις, όμως η ανάκτηση της ανοδικής τροχιάς προς τις 1.300 μονάδες δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Τα χρηματιστηριακά ταμπλό σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία κοκκίνισαν την Παρασκευή και ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ανέβηκε σε υψηλά 7 μηνών, με το βλέμμα στην έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Το διεθνές περιβάλλον είχε επιδεινωθεί τελευταία. Η επίθεση της Χαμάς και η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα ενισχύουν τη μεταβλητότητα και τη στροφή προς ασφαλή καταφύγια. Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε την Παρασκευή τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τον Ιούλιο. Είναι θετικό ωστόσο, ότι πλέον τα ελληνικά assets δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των «σκουπιδιών» της κατηγορίας junkκαι θα έχουν την ευκαιρία να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια που αναζητούν καλύτερες επιδόσεις στο υφιστάμενο περιβάλλον.
Η αναβάθμιση θα είναι μία ασπίδα για τις ελληνικές μετοχές και ευρύτερα για τα ελληνικά assetsσε ένα διεθνές περιβάλλον που εκτιμάται ότι θα επηρεάζεται για πολύ καιρό από τον πόλεμο στο Ισραήλ και τον κίνδυνο γενίκευσής του.
Η σημαντική αναβάθμιση από την S&P αποτελεί επιβράβευση των δημοσιονομικών προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης. «Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες εξυγίανσης του προϋπολογισμού», αναφέρει ο οίκος. Προσπάθειες που έχουν βάλει σε σταθερά πτωτική τροχιά τον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ και παράγουν πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022.Αναγνωρίζεται επίσης ότι από την κρίση χρέους του 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας.
Η S&P προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 2,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2026, αλλά προειδοποιεί ότι θα είναι δύσκολο η ελληνική κυβέρνηση να διατηρεί μεγάλα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει την πτώση του χρέους. Εκτιμά ότι το καθαρό δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 146% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, που είναι μεγάλη βελτίωση από το 189% το 2020. Προβλέπει επίσης ανάπτυξη 2,5% φέτος και μείωση της ανεργίας στο 9,2% το 2024.