THEPOWERGAME
O πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 140 δολάρια το βαρέλι και να φέρει τον κόσμο στα πρόθυρα της ύφεσης, σύμφωνα με την Ana Boata, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Allianz Trade.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, η αναλύτρια με έδρα το Παρίσι τοποθετεί μια πιθανότητα 20% να συμβεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, με τις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς -που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ- να μετατραπούν σε μια ευρεία περιφερειακή σύγκρουση που θα κλείσει τις προμήθειες αργού.
«Υψηλότερες τιμές πετρελαίου – αυτός είναι ο άμεσος αντίκτυπος», δήλωσε την Παρασκευή, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς θα εξελισσόταν ένα τέτοιο σενάριο. «Μπορούμε να περιμένουμε οι τιμές του πετρελαίου να ανέβουν από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι στα 140 δολάρια σε μια κορύφωση και ακόμη και στα 120 δολάρια κατά μέσο όρο το επόμενο έτος».
Τέτοιες προβλέψεις οδηγούν σε μια φρίκη όσον αφορά το ανθρώπινο κόστος και σε έναν εφιάλτη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις. Οι αξιωματούχοι στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περασμένη εβδομάδα εστίασαν επίσης στις πιθανές επιπτώσεις του πετρελαίου, και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε τον κίνδυνο σε ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.
«Σαφώς σε αυτά τα επίπεδα τιμών ενέργειας, καταλαβαίνουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι πολύ περισσότερο σε κατάσταση αναμονής πριν μειώσουν τα επιτόκια», δήλωσε η Boata, περιγράφοντας ένα αποτέλεσμα ταχύτερου πληθωρισμού και ακόμη πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης. «Αυτό θα μπορούσε να μας μετατοπίσει στο σενάριο της ύφεσης που κάποιοι θα ανέμεναν ούτως ή άλλως στο βασικό σενάριο».
Η παγκόσμια ανάπτυξη στο σύνολό της θα επιβραδυνόταν στο 2% – κοντά στο όριο που σηματοδοτεί τη συρρίκνωση, δήλωσε η Boata. Εν τω μεταξύ, η απειλή των επιπτώσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν πρέπει να προεξοφλείται.
«Οι κρατικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, και αυτό είναι μια πραγματικότητα, επειδή τα πραγματικά επιτόκια είναι σαφώς πολύ, πολύ υψηλότερα από την ανάπτυξη», παρατήρησε η Boata.
«Μία από τις ανησυχίες των οικονομολόγων, και όλοι το θυμόμαστε πολύ καλά, είναι η επανάληψη της κρατικής κρίσης του 2012 στην Ευρώπη – και όχι μόνο στην Ευρώπη, διότι ακόμη και οι ΗΠΑ είναι πολύ εκτεθειμένες στην αύξηση των πληρωμών τόκων», είπε. «Κανείς στην πραγματικότητα, ως κυβερνήσεις, δεν έχει σαφή σχέδια στην προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών του».