THEPOWERGAME
Πτωτική ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες 1,07%, και τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, στις 1.169,66 μονάδες.
Ο χαμηλός τζίρος της Παρασκευής, περί τα 74 εκατ. ευρώ, αφήνει ανοιχτή μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφού ο χαρακτήρας της κατοχύρωσης κερδών δεν είχε την ένταση των συναλλαγών που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα.
Είναι η πρώτη εβδομάδα – μετά από έξι πτωτικές – στην οποία η αγορά κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,8%, με την άνοδο από την αρχή της χρονιάς πλέον να είναι 25,80%, όταν τον Ιούλιο, η διαφορά ήταν… 45%.
Ιδανικό κλείσιμο για την Παρασκευή θα ήταν πάνω από τις 1.180, αλλά η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, οδήγησε μερίδα των επενδυτών στο να κατοχυρώσει ρευστότητα ενόψει ενός απρόβλεπτου Σαββατοκύριακου, που μπορεί να καταστήσει το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα «δύσκολο». Στην ουσία, χρηματιστές ανέφεραν ότι παρατηρήθηκαν στα χαρτοφυλάκια μειώσεις θέσεων για να μην βρει τους επενδυτές κλιμάκωση της έντασης στο Ισραήλ.
Διαφορετική η εικόνα στην Wall αυτή την ώρα με τον S&P και τον Dow να διαψεύδουν τα futures, κινούμενοι ανοδικά. Μένει να φανεί αν θα διατηρηθεί το μομέντουμ μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών. Πάνω από τις προβλέψεις τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν JP Morgan, Wells Fargo και Citigroup. Τα καλά αποτελέσματα είναι και ο λόγος που συντηρείται ανοδικά η Wall Street.
Λίγο πριν από το κλείσιμο οι απώλειες περιορίστηκαν στο Χ.Α. από τις 1160 μονάδες προς τις 1.170. Στοιχείο που δείχνει αντανακλαστικά κι αν μη τι άλλο, ότι η αγορά θέλει να αφήσει πίσω της το άσχημο κλίμα.
Μειώθηκαν οι συναλλαγές σε Άλφα και Πειραιώς, ενώ πάνω από τα 2 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στην ΕΤΕ και 3,4 εκατ. κομμάτια στην Eurobank. Απώλειες και για τις τέσσερις συστημικές με την Άλφα και την Πειραιώς να σημειώνουν απώλειες 1,9% και 2,56% αντίστοιχα. Οριακή η πτώση για ΕΤΕ και Eurobank στα 5,40 και 1,46 ευρώ αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι ο τραπεζικός κλάδος το προηγούμενο τριήμερο σημείωσε άνοδο πάνω από 5% και ο γενικός δείκτης πάνω από 3%.
Profit taking και διακυμάνσεις για την Aegean με τις συναλλαγές να πέφτουν κάτω από τις 100 χιλιάδες κομμάτια. Κλείσιμο στα 10,20 με απώλειες 1,92%. Νέα πτώση για την Βιοχάλκο άνω του 25 και απώλειες των 5 ευρώ με 138 χιλιάδες κομμάτια, profit taking στην ΜΟΗ, στα 22,22 ευρώ, μεγάλη πτώση 4,985 για το Jumbo, στα όρια των 24 ευρώ με 297 χιλιάδες κομμάτια, απώλειες επίσης, 1,25 στον Μυτιληναίο. Στον αντίποδα θετικό πρόσημο για την ΔΕΗ με μειωμένες συναλλαγές, 295 χιλιάδων τεμαχίων, βάση στα 7 ευρώ τα ΕΛΠΕ με μόλις 34 χιλιάδες κομμάτια και οριακή άνοδος για τον ΟΤΕ 0,30%, στα 13,28 ευρώ. Βουτιά 4,43% για την Cener με συναλλαγές 359 χιλιάδων τεμαχίων. Πάνω από 10,1 εκατ. ευρώ τζίρο στον Μυτιληναίο με 294 χιλιάδες μετοχές.
Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την τάση στην αγορά και για έναν ακόμα λόγο, εκτός από τα γεωπολιτικά: Την ερχόμενη Παρασκευή η S&P δίνει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο κι αν προβεί σε αναβάθμιση θα είναι ο δεύτερος οίκος μετά την DBRS.
Πτώση για 77 μετοχές και κέρδη για 41.