THEPOWERGAME
Ακόμα και σήμερα το ΧΑ, σε μία συγκυρία που η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο στόχαστρο και οι αγορές διεθνώς βρίσκονται σε φάση διόρθωσης, σημειώνει τα υψηλότερα κέρδη σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, με απόδοση λίγο πάνω από 23%. Αυτό όταν η άνοδος του S&P έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 10% και του Dax στη Φρανκφούρτη σε 15,7%.
Πηγές στη διοίκηση του ΧΑ εξηγούν ότι δεν αλλάζει τίποτα ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί. Η ελληνική οικονομία πήρε την επενδυτική βαθμίδα, κατ’ αρχάς από την DBRS, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δευτερευόντως από τη Scope Ratings και την ιαπωνική R&I. Οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι άλλοι από την βελτίωση της ρευστότητας και την είσοδο φρέσκων κεφαλαίων στο σύστημα. Στις 20 Οκτωβρίου η αγορά είναι αντιμέτωπη με την αξιολόγηση της S&P και στις 2 Δεκεμβρίου με αυτήν του Fitch. Εφόσον, λοιπόν, ολοκληρωθεί μία ακόμα θετική αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία και η χώρα πάρει επενδυτική βαθμίδα από ακόμη έναν αναγνωρισμένο οίκο, ανοίγεται ο δρόμος για την επιστροφή του ΧΑ στις ώριμες αγορές.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση του ΧΑ, υπάρχουν αναλύσεις (Morgan Stanley) που δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές ξεκινούν το ράλι οκτώ μήνες πριν από την πρώτη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και κατά μέσο όρο η απόδοση στα χρηματιστήρια χωρών πριν από το investmnent grade είναι της τάξης του 38%.
Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι από την πρώτη αναβάθμιση μιας οικονομίας μέχρι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο το ράλι στα χρηματιστήρια των χωρών αυτών είναι της τάξης του 22%.
Για το τι θα συμβεί στο ΧΑ μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας δύο παραδείγματα. Της αγοράς της Πορτογαλίας και του Ισραήλ. Στην Πορτογαλία ανακοινώθηκε ότι το Χρηματιστήριο μπαίνει σε watch list προκειμένου να πάρει «προαγωγή» στις ώριμες αγορές στις 31/10/1996. Η ημερομηνία ένταξης έγινε στις 31/10/1997, δηλαδή έναν χρόνο μετά. Η αγορά τότε, σε έναν χρόνο, ανέβηκε κατά 67%. Και έναν χρόνο μετά ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 33,47%.
Η ανακοίνωση του watch list για το Ισραήλ έγινε τον Μάιο του 2009. Η ένταξη πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά. Τα κέρδη ήταν 22,8% σε έναν χρόνο. Στον αμέσως επόμενο χρόνο, η ίδια αγορά ενισχύθηκε πάνω από 17%.
Υπάρχει όμως και το ελληνικό… παράδειγμα. Το ΧΑ μπήκε σε παρακολούθηση αναβάθμισης τον Ιούλιο του 2000. Για να αναβαθμιστεί έναν χρόνο μετά. Τότε η αγορά έγραψε πτώση 22,2% σε διάστημα ενός έτους. Όμως, συνέχισε να χάνει και έναν χρόνο μετά με πτώση πάνω από 27%. Τι έφταιγε τότε; Ήταν νωπό το ράλι του 1999, αλλά και η μεγάλη πτώση των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ, η περίφημη φούσκα του «dot com».
Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε το ΧΑ εκπλήρωσε τα ποιοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί από τον οίκο αξιολόγησης FTSE, ενώ στις 8 του ίδιου μήνα είχε προηγηθεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS.
Αυτό που τελεί υπό συζήτηση, και το πιθανότερο είναι να μπούμε σε watch list τον επόμενο χρόνο, είναι τα ποσοτικά κριτήρια. Τουλάχιστον πέντε εισηγμένες, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΧΑ, θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια εισόδου είτε στον Developed Large Cap δείκτη ή στον Developed Mid Cap Index. Τέλος, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών για τον FTSE Developed All Cap να είναι πάνω από 31,9 δισ. δολ.