THEPOWERGAME
Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν εισηγμένες για την πορεία της κατανάλωσης μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς ταυτόχρονα να κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της κρίσης από την αύξηση των επιτοκίων και τον πληθωρισμό στα πορτοφόλια των καταναλωτών. Τρεις εισηγμένες που έχουν κατ’ εξοχήν «πάρε-δώσε» με τους καταναλωτές, AS Company (παιχνίδια), Jumbo (παιχνίδια και είδη ευρείας χρήσεως) και Φουρλής (ΙΚΕΑ, Intersports), αν και θεωρούν ότι το δεύτερο εξάμηνο και κυρίως η περίοδος των εορτών στο τέλος κάθε χρόνου είναι η καλύτερη περίοδός τους, εντούτοις δεν παύουν να ανησυχούν από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, τη διατήρηση του πληθωρισμού ψηλά, που κατατρώει το εισόδημα των νοικοκυριών, και το ύψος των επιτοκίων, που αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων επιχειρήσεων και ιδιωτών.
AS Company
Η AS Company διαπιστώνει, λοιπόν, στην οικονομική έκθεσή της για το α’ εξάμηνο ότι από τα μέσα Μαΐου 2023 παρατηρήθηκε μείωση της καταναλωτικής δαπάνης όσον αφορά τον κλάδο. Αυτό είχε αποτέλεσμα να σημειωθεί οριακή μείωση των πωλήσεων, ενώ ο συντελεστής μεικτού κέρδους είναι σημαντικά αυξημένος +3,26% σε επίπεδο ομίλου.Οι πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για μείωση του πληθωρισμού, οδήγησαν στον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, με συνακόλουθο αποτέλεσμα τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Στο πλαίσιο του οικονομικά αβέβαιου περιβάλλοντος και σε συνδυασμό με τα έκτακτα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο -ακραία καιρικά φαινόμενα, περιβαλλοντική κρίση και πυρκαγιές-, η μείωση στην κατανάλωση αυξήθηκε σημαντικά.
Jumbo
Ο ισχυρός άνδρας της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, ο οποίος, σημειωτέον, εγκαίρως προχώρησε σε αποπληρωμή των δανείων του ομίλου, θεωρεί ότι η εταιρεία είναι εκτεθειμένη σε πολλαπλούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους, όπως ο κίνδυνος της αγοράς (διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επιτόκια, οι τιμές των προμηθευτών κ.λπ.), ο πιστωτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος ρευστότητας. Η ζήτηση των προϊόντων και υπηρεσιών και κατ’ επέκταση οι πωλήσεις και τα αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάζονται από διάφορους εξωγενείς με τη δραστηριότητα και τον κλάδο της εταιρείας παράγοντες, όπως είναι η πολιτική αστάθεια, η γεωπολιτική αστάθεια, η οικονομική αβεβαιότητα, η ύφεση και η κλιματική αλλαγή. Eπιπλέον παράγοντες, όπως φορολογικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη στα οποία ο όμιλος δραστηριοποιείται, ενδέχεται να έχουν αρνητική επίδραση στην πορεία της εταιρείας και του ομίλου, στην οικονομική του κατάσταση και στα αποτελέσματά του.
Φουρλής
Τις ανησυχίες του δεν κρύβει ούτε ο όμιλος Φουρλή. Όπως τονίζεται στη δική του οικονομική έκθεση, τα κρίσιμα θέματα που παραμένουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και έκριναν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι οι πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με την αύξηση επιτοκίων, που μείωσαν τη ζήτηση και την καταναλωτική δύναμη. Η συνεισφορά του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τις ελληνικές τράπεζες και ευρύτερα την ελληνική οικονομία. Οι εκτιμήσεις για τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του ομίλου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχουν άμεση εξάρτηση, όπως αναφέρει, από τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, απ’ όπου εξακολουθεί να προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων (58% α’ εξάμηνο 2023) O όμιλος, όπως αναφέρει, συνεχίζει να υλοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα στους κλάδους που δραστηριοποιείται, κυρίως στις επενδύσεις ακινήτων και διαχείρισης εμπορικών κέντρων, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια επέκτασης στις παρούσες συνθήκες.