THEPOWERGAME
H μεγάλη ανατροπή στην αγορά ήρθε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας της χρονιάς που έκλεινε με απώλειες 1,7%, αλλά ήταν και μία περίοδος που άνοιξαν νέοι κωδικοί στο χρηματιστήριο, τουλάχιστον 1.700. Μιλώντας με Έλληνες διαχειριστές σε asset management τμήματα τραπεζών, αλλά και με εκπροσώπους funds που εξακολουθούν να έχουν ισχυρές θέσεις στην ελληνική αγορά, η άποψη που διατυπώνεται είναι ότι η αγορά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κοντόφθαλμα. Ειδικά για τους ξένους που μπήκαν σε μετοχές που στην περίοδο της πανδημίας έγραψαν ιστορικά χαμηλά, οι τιμές έχουν σημειώσει άνοδο, ακόμα και στις τράπεζες, πάνω από 100%.
Οπότε, η ένταση στις ρευστοποιήσεις που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν τίποτε άλλο από κατοχύρωση κερδών για διάφορους λόγους με αφορμές:
- Tα επικείμενα placements του ΤΧΣ στις τράπεζες,
- τη διεθνή ανησυχία για συνέχεια της πολιτικής αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μέχρι τέλος του χρόνου και
- την αναδιάρθρωση κεφαλαίων μετά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα (DBRS), κίνηση που θα έχει και συνέχεια, είτε τον Οκτώβριο από την S&P, είτε τον Δεκέμβριο από τη Fitch.
Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός πάντως, ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η πλειοψηφία των μετοχών του FTSE 25 έγραψε υψηλό έτους (κάποιες και νέο ιστορικό υψηλό). Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης από τις 27 Ιουλίου που έγραψε το υψηλό του (3.264), υποχωρεί κάτι λιγότερο από 9,1%.
Η πρόσφατη διόρθωση έφερε αρκετές μετοχές να έχουν καταγράψει σημαντικές απώλειες από τα υψηλά τους. Σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία βρίσκεται περίπου 23,3% μακριά από τα υψηλά των σχεδόν 3,6 ευρώ που είχε γράψει στις 19 Ιουλίου. Ωστόσο, η πορεία της δικαιολογείται αφού το δικό της ράλι ήταν σημαντικά μεγαλύτερο έναντι των άλλων συστημικών τραπεζών. Επίσης:
- Η Ελλάκτωρ έφτασε να υποχωρεί 22% και η Alpha Bank 20,8%, η οποία έχει απόδοση χαμηλότερη από τις άλλες τράπεζες από την αρχή του χρόνου.
- Η Ελβάλχαλκορ χάνει 23,08% και η Lamda 19%. Και οι δύο μετοχές δεν είχαν δείξει διάθεση να ακολουθήσουν την αγορά στην ανοδική κίνηση.
- Η ΔΕΗ υποχωρεί 15% και ο ΟΤΕ, ο οποίος συγκαταλέγεται επίσης στις μετοχές που δεν έδωσαν ανοδική κίνηση, 14,8%.
- Απώλειες 6% έχει η Eurobank, η οποία έχει μπροστά της το buy back για το 1,4% του ΤΧΣ, η ΕΥΔΑΠ 20% η οποία και λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων επίσης δεν έχει δώσει κίνηση, τα ΕΛΠΕ 13,5% και η Εθνική 15,28%.
- Η Coca Cola έχει απώλειες 12%.
- Η Aegean, μετά από μία εξαιρετική κούρσα ανόδου και καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών, υποχωρεί 18,5%.
- Η Viohalco υποχωρεί 20,8%, η Τιτάν 13%, η Motor Oil 8% και η Quest 11,6%. Η Quest είχε πιάσει πρόσφατα τα υψηλά που είχε γράψει στις 17 Ιουλίου, αλλά μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, όπου φάνηκε ότι η αύξηση του τζίρου δεν μπόρεσε να περάσει στα κέρδη, κατέγραψε σημαντική υποχώρηση.
- Η Autohellas υποχωρεί 12,16% από τα ιστορικά υψηλά της, παρά το γεγονός ότι και φέτος είναι μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.
- Η Μυτιληναίος, μετά από μία εντυπωσιακή ανοδική πορεία, είναι 5,8% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά.
- Η Σαράντης έχει απώλειες 13,4%, η Cenergy 7,02% από τα ιστορικά υψηλά της, η Jumbo 9% από τα επίσης ιστορικά υψηλά και ο ΟΠΑΠ μόλις 6,3%.
Σημειώνεται πως ο ΟΠΑΠ μετά την ανακοίνωση της διανομής προμερίσματος 1 ευρώ, το οποίο ήταν τεράστια έκπληξη για την αγορά, προσέγγισε εκ νέου τα υψηλά που είχε γράψει στις 22 Μαΐου.