THEPOWERGAME
Επιβεβαιώνεται η κάμψη των μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους. Παρ’ όλο που η «συγκομιδή» αποτελεσμάτων είναι μικρή, διαφαίνεται ότι το 2023 θα έχουμε μια ανάσχεση της ανοδικής πορείας, η οποία καθοδηγείται κυρίως από τις ενεργειακές επιχειρήσεις, αλλά και τις τραπεζικές. Οι ενεργειακές επιχειρήσεις φαίνεται να επιστρέφουν από τα στρατοσφαιρικά επίπεδα που είχαν ανέλθει το 2022 χάρη στις υψηλές τιμές των ενεργειακών αγαθών, ενώ τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των τραπεζών «πλήττονται» λόγω της καλής πορείας που είχαν το 2022.
Ειδικότερα, στα στοιχεία 25 εισηγμένων επιχειρήσεων του ΧΑ που ανακοίνωσαν αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2023 καταγράφεται κατά μέσο όρο μείωση εσόδων 4,7%, μείωση λειτουργικών κερδών (EBITDA) 12,9% και μείωση καθαρών κερδών (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) κατά 20,2%.
Η κάμψη αυτή θεωρείται φυσιολογική, καθώς πέρυσι λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας, αλλά και λόγω της υπέρμετρης αύξησης της κατανάλωσης, λόγω εξόδου της χώρας από την πανδημία και τις πληθωριστικές πιέσεις, τα μεγέθη εκτοξεύθηκαν στη στρατόσφαιρα. Η πορεία αυτή φέτος αναμένεται να υποστεί μια διόρθωση, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης των μεγεθών των ενεργειακών επιχειρήσεων.
Η Helleniq Energy, για παράδειγμα, παρουσίασε στο εξάμηνο υποχώρηση εσόδων 10% και λειτουργικών κερδών κατά 67,7%, ενώ περίπου αντίστοιχα κινήθηκε και η Motor-Oil. Η ΔΕΗ, από την άλλη πλευρά, παρ’ όλο που σημείωσε μείωση κύκλου εργασιών κατά 18,4%, εμφάνισε για πρώτη φορά ισχυρά κέρδη ύψους 175 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει του χρόνου στη διανομή κερδών, για πρώτη φορά μετά το 2015.
Στην αρνητική πορεία των εισηγμένων του κλάδου συμβάλλει και ο τραπεζικός τομέας. Ο τελευταίος, αν και βελτίωσε θεαματικά τα έσοδα και τα κέρδη από τους τόκους (λόγω της αύξησης των επιτοκίων), εντούτοις τα δημοσιευμένα μεγέθη είναι αντίστοιχα ή και χειρότερα εκείνων του 2022, καθώς στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι τράπεζες είχαν υψηλά έκτακτα έσοδα και κέρδη από τη πώληση δραστηριοτήτων τους (π.χ. διαχείρισης πιστωτικών καρτών, POS κ.λπ.).
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ είχαν εισρεύσει στα ταμεία των τραπεζών το 2022 από την αποεπένδυση αυτήν, η οποία έφερε νέους παίκτες στην εγχώρια αγορά, τους servicers ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πιστωτικών καρτών. Έτσι, τουλάχιστον ονομαστικά, η θετική πορεία των εσόδων από τόκους των τραπεζών λόγω της αύξησης των επιτοκίων δεν γίνεται άμεσα εμφανής από τα δημοσιευμένα στοιχεία. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα γίνει περισσότερο ορατή στο β’ εξάμηνο του 2023 και μέσα στο 2024.
Αντίθετα όμως με τις ενεργειακές και τραπεζικές επιχειρήσεις, πολλές άλλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να πετυχαίνουν και φέτος ισχυρή ανάπτυξη. Στην πράξη, αρκετές επιχειρήσεις και όμιλοι περνούν από τη μια ιστορική επίδοση σε μια επόμενη, ακόμη μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Αυτό ισχύει για τους ομίλους Mytilineos, ΟΠΑΠ, Titan, Quest κ.ά.
Η Mytilineos Group, για παράδειγμα, πέτυχε και φέτος εντυπωσιακές διψήφιες μεταβολές στα έσοδα και τα κέρδη της. Η εταιρεία οδηγείται και φέτος σε άλλη μια ιστορική επίδοση, με τα λειτουργικά κέρδη να φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ. Ακόμη, εντυπωσιακά αποτελέσματα είχε στο εξάμηνο και η Coca-Cola HBC (CCHBC). Η εταιρεία φαίνεται να ανακάμπτει πλήρως από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο -δύο πολύ μεγάλες αγορές για την ίδια- και να πετυχαίνει εκ νέου έσοδα και κέρδη-ρεκόρ. Η ίδια αναφέρει ποσοστιαία διψήφια (οργανική) ανάπτυξη μέσα στους έξι πρώτους μήνες του 2023.
Επίσης, η Titan σημείωσε και αυτή σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών, καθώς η ζήτηση οικοδομικών υλικών τόσο σε ΗΠΑ, όσο σε Τουρκία και σε Ελλάδα είναι πολύ υψηλή. Στη χώρα μας τα μεγάλα έργα αλλά και ο οικοδομικός οργασμός επιφέρουν μια μεγάλη αύξηση της ζήτησης σε δομικά υλικά. Έτσι, τα έσοδα του ομίλου Titan έφτασαν για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας το 1,23 δισ. ευρώ (+18,7% σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2022), ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 110,9 εκατ. ευρώ (+145,4%).
Από την άλλη πλευρά, ο ΟΠΑΠ καταρρίπτει την ιστορική επίδοση του 2022. Η εταιρεία τη χρονιά εκείνη είχε 20% περισσότερα ακαθάριστα έσοδα (GGR) από το 2019 και διπλάσια λειτουργικά κέρδη (EBITDA) από την ίδια προπανδημική χρονιά. Φέτος τρέχει με διψήφιους ρυθμούς εσόδων και λειτουργικών κερδών και φαίνεται ότι θα επιτύχει άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ.
Ακόμη, πολύ καλή πορεία έχουν επιχειρήσεις όπως Μοτοδυναμική, Π. Πετρόπουλος, Entersoft, Quest, Autohellas κ.ά. Τα οικονομικά μεγέθη τους υποδηλώνουν ισχυρή -τουλάχιστον διψήφια- ανάπτυξη, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αύξηση της κατανάλωσης στη χώρα μας, τις πληθωριστικές πιέσεις και ταυτόχρονα το κύμα επενδύσεων που συντελείται, λόγω κυρίως των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (ΤΑΑ, ΕΣΠΑ κ.λπ.).
Εν κατακλείδι, οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν τις ιστορικές επιδόσεις είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που οι ρυθμοί τους υποχωρούν. Ωστόσο, καθώς οι ενεργειακές επιχειρήσεις αντιστοιχούν σε τζίρους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και κέρδη πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των εισηγμένων στο ΧΑ. Έτσι, παρά το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις σημειώνουν ιστορικές επιδόσεις, η θεαματική οικονομική πορεία που είχαν οι εισηγμένες στο ΧΑΑ την περίοδο 2021-2022 φέτος αναμένεται ν’ ανασχεθεί οριακά.