THEPOWERGAME
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους.
Η ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, έρχεται καθώς το βασίλειο μειώνει μονομερώς την παραγωγή του για να προσπαθήσει να τονώσει τις υποτονικές τιμές του αργού πετρελαίου αναφέρει το AP.
Αποτέλεσμα της ανακοίνωση ήταν η τιμή αναφοράς του αργού τύπου μπρεντ να σκαρφαλώσεις την Τρίτη στα 90 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ κυμαινόταν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι από τον περασμένο Οκτώβριο.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να παρακολουθεί την αγορά και θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί.
«Αυτή η πρόσθετη εθελοντική περικοπή έρχεται να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των πετρελαϊκών αγορών», ανέφερε η έκθεση του Σαουδαραβικού Πρακτορείου Τύπου, επικαλούμενη ανώνυμο αξιωματούχο του Υπουργείου Ενέργειας.
Η μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο, έρχεται καθώς οι άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να παρατείνουν τις προηγούμενες περικοπές της παραγωγής μέχρι το επόμενο έτος.
Μια σειρά μειώσεων της παραγωγής κατά το περασμένο έτος δεν κατάφερε να ενισχύσει ουσιαστικά τις τιμές εν μέσω εξασθενημένης ζήτησης από την Κίνα και αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Οι Σαουδάραβες επιθυμούν ιδιαίτερα να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το «Όραμα 2030», ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αναμόρφωση της οικονομίας του βασιλείου, τη μείωση της εξάρτησής του από το πετρέλαιο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον νεαρό πληθυσμό.
Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορα τεράστια έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μιας φουτουριστικής πόλης αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Neom.
Οι υψηλότερες τιμές θα βοηθούσαν επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Οι δυτικές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει ένα ανώτατο όριο τιμών για να προσπαθήσουν να μειώσουν τα έσοδα της Μόσχας.
Οι δυτικές κυρώσεις σημαίνουν ότι η Μόσχα αναγκάζεται να πουλάει το πετρέλαιό της με έκπτωση σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.