THEPOWERGAME
Το Βέλγιο συγκέντρωσε το ποσό ρεκόρ των 21,9 δισ. ευρώ (23,65 δισ. δολάρια) από τους αποταμιευτές σε μια πώληση ομολόγων που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές καταθέσεις, ένα σημάδι της αυξανόμενης δημοτικότητας για το κρατικό χρέος, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια με τους δανειστές που αδυνατούν να συμβαδίσουν με την εκτίναξη των επιτοκίων.
Η πώληση, που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου, είχε ως στόχο να πιέσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων. Σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια χρηματοδότησης από τα νοικοκυριά στην ιστορία του Βελγίου και είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη πώληση ομολόγων λιανικής στην Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα ο οργανισμός χρέους της χώρας.
Ισοδυναμεί με περίπου το 5% των βελγικών καταθέσεων, ξεπερνά τα 5,7 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τους αποταμιευτές στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011 και ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε η Ιταλία από τους αποταμιευτές νωρίτερα φέτος.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές που κατακλύζονται από μετρητά αντιστάθηκαν στην αύξηση των επιτοκίων αποταμίευσης, ενώ τα επιτόκια της αγοράς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς οι κεντρικές τράπεζες καταπολεμούν τον πληθωρισμό, προκαλώντας αναλήψεις από τα νοικοκυριά που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις.
Τα ομόλογα που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις και απευθύνονται στους αποταμιευτές έχουν γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση. Η Ιταλία και η Πορτογαλία μετέφεραν φέτος μεγάλα κομμάτια των χρηματοδοτικών τους προγραμμάτων στα νοικοκυριά.
Η κλίμακα της ζήτησης για το ομόλογο ήταν «ένα σαφές μήνυμα για τις τράπεζες», δήλωσε στο Reuters ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Vincent Van Peteghem, προσθέτοντας ότι δεν περίμενε ποτέ ότι η πώληση θα αποδεικνυόταν τόσο δημοφιλής.
«Οι αποταμιευτές δίνουν ένα μήνυμα στις τράπεζές τους για να πουν: περιμένουμε υψηλότερη απόδοση από αυτήν που προσφέρετε σήμερα στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου σας. Ζητάμε τουλάχιστον τον ίδιο σεβασμό που έχετε εσείς για τους μετόχους σας», είπε.
Το μονοετές ομόλογο του Βελγίου πληρώνει επιτόκιο 3,3%, πάνω από το 2,5% και συχνά πολύ χαμηλότερα επιτόκια στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο συγκέντρωσης Spaargids.
Ο Jean Deboutte, διευθυντής του οργανισμού χρέους, δήλωσε ότι η υψηλή ζήτηση οδήγησε σε κατάρρευση των συστημάτων πληροφορικής του αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πώλησης.
«Κάποια στιγμή είχαμε μία εγγραφή ανά δευτερόλεπτο», είπε. «Αυτό το ποσοστό θα το έβρισκε κανείς στην Amazon».
Σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να αποζημιώσουν τα νοικοκυριά που δέχονται πλήγμα από την εκτίναξη του κόστους ζωής, ενώ χάνουν το όφελος από την αύξηση των επιτοκίων.
Η Ιταλία επέφερε πρόσφατα πλήγμα στις τράπεζες με εφάπαξ φόρο στα υπερκέρδη τους.
Ενώ η ζήτηση για το ομόλογο είναι υψηλή, οι μεγαλύτεροι δανειστές της χώρας δεν έχουν ακόμη αυξήσει τα επιτόκια που καταβάλλονται στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
«Εναπόκειται πλέον σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά να δει τι αντίκτυπο είχε αυτό στην τράπεζά της», δήλωσε η εκπρόσωπος του βελγικού λόμπι του χρηματοπιστωτικού τομέα Febelfin, Isabelle Marchand.
«Αυτό θα είναι διαφορετικό για κάθε τράπεζα, αλλά η οικονομική σταθερότητα κάθε τράπεζας πρέπει να παρακολουθείται στενά».
Σημειώνοντας ότι ορισμένα ιδρύματα αύξησαν τα επιτόκια ή προσέφεραν παρόμοια προϊόντα μετά την πώληση των ομολόγων, ο Van Peteghem δήλωσε ότι ελπίζει και αναμένει ότι μεγαλύτερες τράπεζες θα ακολουθήσουν τώρα.
«Αν αυτό δεν συμβαίνει, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσουμε ακόμη άλλα εργαλεία. Μπορούμε να εκδώσουμε και πάλι ένα άλλο ομόλογο τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε.
Η διάρκεια ενός έτους, μικρότερη από τα συνήθη ομόλογα λιανικής του Βελγίου, σχεδιάστηκε για να αντικατοπτρίζει τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου που αυξάνουν την πληρωμή στους αποταμιευτές εάν κλειδώσουν τα χρήματά τους για ένα έτος.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε νομοσχέδιο, που εκκρεμεί προς έγκριση, με το οποίο μειώνεται ο παρακρατούμενος φόρος που θα πληρώνουν οι αγοραστές στο 15%, ώστε να καταστεί το ομόλογο πιο ελκυστικό σε σχέση με τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, από 30% που ισχύει για άλλα βελγικά ομόλογα λιανικής.
Ο Marchand δήλωσε ότι η Febelfin δεν έχει κανένα πρόβλημα με ένα φιλικό προς τη φορολογία ομόλογο, αλλά πρόσθεσε: «οι ίδιοι όροι θα πρέπει να ισχύουν για όλα τα παρόμοια επενδυτικά προϊόντα, και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού».
Ο οργανισμός χρέους του Βελγίου δήλωσε ότι το τεράστιο μέγεθος της πώλησης ομολόγων σημαίνει ότι το ανεξόφλητο βραχυπρόθεσμο χρέος θα μειωθεί κατά περισσότερο από 10 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023, η έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους θα μειωθεί κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ και η θέση των ταμειακών διαθεσίμων θα αυξηθεί κατά περίπου 9 δισ. ευρώ.