THEPOWERGAME
Άνοδο σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τα εργασιακά στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι η Fed πιθανότατα έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της, ενώ οι μετοχές της Κίνας που είχαν υποχωρήσει αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,86% και βρίσκεται σε τριήμερο σερί κερδών. Ο δείκτης ωστόσο σημειώνει πτώση 6% τον Αύγουστο και είναι έτοιμος για τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Φεβρουάριο.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με κέρδη 0,38%, ενώ ο Topix διεύρυνε επίσης τα κέρδη του και σημείωσε άνοδο 0,39%.
Οι κινεζικές μετοχές κέρδισαν αυτή την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση μέτρων για την τόνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, μεταξύ των οποίων η μείωση στο μισό του τέλους χαρτοσήμου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, η χαλάρωση των κανόνων για τα δάνεια περιθωρίου και η επιβολή φρένων στις νέες εισαγωγές.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,71%, ενώ ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,6%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 0,45%, ενώ οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας κινήθηκαν επίσης σε θετικό έδαφος, με τον δείκτη αναφοράς CSI 300 να σημειώνει άνοδο 0,43%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 1,21%.
Οι αναλυτές ωστόσο βλέπουν ότι χρειάζεται περισσότερη δράση από τις κινεζικές αρχές για να διατηρηθεί το ράλι. «Θα χρειαστούν πιο αποφασιστικά μέτρα πολιτικής και μια βιώσιμη ανάκαμψη των κερδών προκειμένου το ράλι να διαρκέσει», δήλωσε ο Carlos Casanova, ανώτερος οικονομολόγος για την Ασία στην UBP.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα επικεντρωθεί στα στοιχεία PMI από την Κίνα αργότερα αυτή την εβδομάδα, τα οποία θα αναδείξουν την κατάσταση της οικονομίας.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων παρέμειναν σταθερές κατά τις ασιατικές ώρες. Η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, η οποία συνήθως κινείται παράλληλα με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, σημείωσε άνοδο 1,3 μονάδων βάσης στο 4,903%, απομακρυνόμενη από το χαμηλό τριών εβδομάδων του 4,871% που άγγιξε την Τρίτη.
Η πτώση των αποδόσεων άσκησε πιέσεις στο ενισχυμένο δολάριο. Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,029% στα 103,58 μετά από υποχώρηση σχεδόν 0,4% την Τρίτη.
Το γιεν αποδυναμώθηκε κατά 0,15% στα 146,09 ανά δολάριο και παρέμεινε σε επίπεδα που οδήγησαν σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος πέρυσι από τις ιαπωνικές αρχές.
Το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε 0,32% στα 0,646 δολάρια μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Αυστραλία επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 17 μηνών τον Ιούλιο, γεγονός που σηματοδοτεί ότι τα επιτόκια ίσως να μην χρειαστεί να αυξηθούν ξανά.
Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 0,32% στα 81,42 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ διαμορφώθηκε στα 85,69 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,23%. Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο πάνω από ένα δολάριο το βαρέλι την Τρίτη λόγω του μαλακού δολαρίου.
Το κρυπτονόμισμα bitcoin υποχώρησε λίγο τις πρώτες ασιατικές ώρες και διαπραγματεύεται στα 27.554 δολάρια, μετά από άνοδο 7% την Τρίτη.