THEPOWERGAME
Οριακά υψηλότερα έκλεισαν τη Δευτέρα οι ευρωαγορές, αφού υποχώρησαν σε χαμηλό έξι εβδομάδων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Πιο αναλυτικά, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε οριακή άνοδο 0,05% στις 448 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,06% στις 7.257 μονάδες, τη στιγμή που ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη έκλεισε με μικρά κέρδη 0,19% στις 15.603 μονάδες.
Παράλληλα, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,47% στις 7.198 μονάδες.
Οι μετοχές αυτοκινήτων κατέγραψαν κέρδη, αυξημένα κατά 1,1%, καθώς οι μετοχές κατασκευών και υλικών υποχώρησαν 0,6%.
Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία υποχώρησαν κατά 6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, αντιστρέφοντας μια ήπια άνοδο 0,1% τον Ιούνιο, στην πρώτη τους πτώση από τον Νοέμβριο του 2020.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας δήλωσε ότι ο πληθωρισμός της χώρας είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το 2% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο.
Ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρά στο 6,5% τον Ιούλιο, από 6,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο βασικός πληθωρισμός -που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων- αυξήθηκε στο 6,2%.
Στο επίκεντρο η μείωση των επιτοκίων από την Κίνα
Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκε η Κίνα, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας (PBOC) προχώρησε στη μείωση του βασικού επιτοκίου των δανείων ενός έτους, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο των 5ετών δανείων.
Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο του μονοετούς δανείου της, το επιτόκιο που συνδέεται με τα περισσότερα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Κίνα, κατά 10 μονάδες βάσης, από το 3,55% στο 3,45%, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων να αναμένει μείωση της τάξης των 15 μονάδων βάσης.
Σημειώνεται ότι ήταν η δεύτερη φορά που η Κίνα μειώνει αυτό το επιτόκιο μέσα σε τρεις μήνες.