THEPOWERGAME
Χωρίς ιδιαίτερη δυναμική, η αρχική αντίδραση που πήγε να βγάλει η Wall Street στο ξεκίνημα της συνεδρίασης την Πέμπτη δεν είχε διάρκεια, με τους βασικούς δείκτες να περνούν σύντομα σε αρνητικό έδαφος και πλήθος μετοχών να ολοκληρώνουν στα κόκκινα. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Wall Street στον απόηχο των πρακτικών της Fed που επιβεβαιώσουν την αυξημένη πιθανότητα για νέες αυξήσεις επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε πάνω από 250 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,84% στις 34.473 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (-1,17%) στις 13.316 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 υποχώρησε στις 4.370 μονάδες μετά από πτώση 0,78%.
Στο ταμπλό του Dow Jones η μετοχή της Cisco ολοκλήρωσε με κέρδη άνω του 3% μετά τη βελτιωμένη κερδοφορία που ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο. Ακολουθεί ο τίτλος της Chevron με άνοδο 1,70%, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός βγαίνει κερδισμένος από το ράλι ανόδου του πετρελαίου. Στον αντίποδα η μετοχή των Intel, Boeing και Walmart κατέγραψε πτώση άνω του 2%.
Με τους επενδυτές να «χωνεύουν» την εταιρική κερδοφορία και τα δεδομένα από τα πρακτικά της Fed, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα νεότερα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία επιβεβαίωσαν εκ νέου την ανθεκτικότητα του συγκεκριμένου τομέα (σ.σ. το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ κινείται κοντά σε χαμηλό 50 ετών), εντείνοντας ωστόσο την ανησυχία για μεγαλύτερη παραμονή σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ύφεσης. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας παρουσίασαν μείωση, κινούμενες ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε ρυθμούς Fed η Wall Street
Αυτήν τη στιγμή το εύρος δανεισμού στις ΗΠΑ βρίσκεται σε υψηλό 22 ετών (5,25 – 5,50%) και παρά τη διχογνωμία στο ΔΣ της Fed για την ανάγκη περαιτέρω νομισματικής σύσφιξης, τόσο τα «γεράκια» όσο και τα «περιστέρια» συμφωνούν στο γεγονός ότι σε περίπτωση που τα επόμενα «μάκρο» δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Πάντως, οι επιπτώσεις από τον επιθετικό κύκλο σύσφιξης της Fed είναι πλέον ξεκάθαρες στο πεδίο των στεγαστικών δανείων, όπου το μέσο επιτόκιο ξεπέρασε -για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια- το όριο του 7%. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις «φουσκωμένες» πιστωτικές κάρτες και το ρεκόρ υπολοίπων σε πλαστικό χρήμα προς εξυπηρέτηση, δημιουργείται μια δύσκολη κατάσταση, η οποία επηρεάζει και τον τραπεζικό κλάδο, τον οποίο τόσο ο Fitch όσο και η Μoody’s τον έχουν θέσει πλέον υπό αυστηρή παρακολούθηση, έτοιμοι να προχωρήσουν σε (νέες) υποβαθμίσεις αξιόχρεων.
Σημειώνεται ότι η προοπτική νέων αυξήσεων στα επιτόκια ώθησαν προς τα πάνω και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς σημείωσε την Πέμπτη υψηλό 16 ετών στο 4,32% πριν κατέβει ελαφρά στο 4,292%.