THEPOWERGAME
Οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Κίνας προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις δολαρίων στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την υποτίμηση του γουάν, δήλωσαν άτομα με άμεση γνώση του θέματος.
Αν και συναλλάσσονται επίσης για λογαριασμό τους ή για να εκτελέσουν εντολές πελατών, οι κρατικές τράπεζες συχνά ενεργούν κατ’ εντολή της κεντρικής τράπεζας όταν το γουάν βρίσκεται υπό πίεση, όπως τώρα.
«Η πώληση δολαρίων από τις κρατικές τράπεζες έχει γίνει μια νέα κανονικότητα για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός υποτίμησης του γουάν», δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Σαγκάη.
Τα υπεράκτια υποκαταστήματα των κρατικών τραπεζών εθεάθησαν επίσης να πωλούν δολάρια κατά τις ώρες διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν την Πέμπτη δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος.
Το γουάν έχει χάσει περίπου 2,4% έναντι του δολαρίου από αυτόν τον μήνα και 6% από την αρχή του έτους.
Η πρόσφατη απότομη πτώση του γουάν είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης της διαφοράς αποδόσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ και των αυξανόμενων ανησυχιών των επενδυτών για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και τους αυξανόμενους κινδύνους αθέτησης πληρωμών στους τομείς των ακινήτων και των σκιωδών τραπεζών της.
Αυτή την εβδομάδα, οι διαφορές αποδόσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ διευρύνθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, καθώς οι επενδυτές εικάζουν ότι η PBOC θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, ακόμη και αν αυτό θέτει το γουάν υπό μεγαλύτερη πίεση.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, παρατηρητές της αγοράς λένε ότι οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να επιβραδύνουν την πτώση του γουάν, με την PBOC να θέτει επίμονα ένα ισχυρότερο του αναμενόμενου καθορισμό και τις κρατικές τράπεζες να πωλούν επανειλημμένα δολάρια.
Παρόμοια τακτική παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η PBOC ζήτησε επίσης από μεγάλες κρατικές τράπεζες να είναι έτοιμες να πουλήσουν δολάρια για γουάν στις υπεράκτιες αγορές, καθώς προσπαθούσε να ανακόψει την πτώση του γουάν.
Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα προσάρμοσε μια παράμετρο για να επιτρέψει στις εταιρείες να δανείζονται περισσότερο στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να φέρουν ξένο νόμισμα προς μετατροπή στην ξηρά, στηρίζοντας έτσι το γουάν. Όμως τα υψηλότερα επιτόκια που χρεώνονται στα δάνεια στο εξωτερικό παραμένουν αποτρεπτικός παράγοντας για δανεισμό στο εξωτερικό, υπονομεύοντας τον αντίκτυπο αυτής της αλλαγής πολιτικής.