THEPOWERGAME
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν οριακά χαμηλότερα την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν νευρικά στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ παραμένουν ανήσυχοι από τα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης και την πορεία της κινεζικής οικονομίας που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,06% στις 455 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,44% στις 7.356 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 15.789 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,10% στις 7.260 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο, σε πτωτική τροχιά χάνοντας μετά τη χθεσινή αργία, 0,93% στις 28.169 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,03% στις 9.350 μονάδες.
Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έτρεξε 6,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, υποχωρώντας από το 7,9% τον Ιούνιο, λίγο πιο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 6,7%.
Το ύψος του πληθωρισμού εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας και αυτό δημιουργεί μεγάλη νευρικότητα ενώ, ο πληθωρισμός των τιμών κατοικιών στη Βρετανία δείχνει κι αυτός σημάδια επιβράδυνσης, με αποτέλεσμα την πτώση τιμών στο Λονδίνο, μετά τις ανακοινώσεις στοιχείων νωρίτερα για χαμηλότερο πληθωρισμό τον Ιούλιο.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το δεύτερο τρίμηνο, που ανακοίνωσε η Eurostat, ότι κινούνται στο ρυθμό του 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και στο 0,6% σε ετήσια βάση. Αντιστοίχως αμετάβλητα έμειναν τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.
Με λίγα λόγια τα αυξημένα επιτόκια συντηρούν μια οικονομική δραστηριότητα που κινείται σε αδύναμα επίπεδα, ενώ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν έχει φτάσει ακόμη σε επίπεδα που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αλλάξει τακτική.